Вінничанин-письменник Сергій Сай-Боднар, автор книги про бабусю-німкеню Магду поділився цим.

Чи легко бути гідним українцем???

Цьогоріч ми емігрували до Німеччини… Не повірите – разів так двадцять, не менше. Звечора подумки виїжджали, а вранці знову поверталися в Україну. Причини були різними. То думали, що рашисти як стрімко прийшли, так і підуть … То віковий ценз не пускав… То родич Петер якось невпевнено переконував у доцільності переїзду назавжди… Зрештою, мій сімейний матріархат більшістю голосів придушив моє бажання переселятися на Батьківщину прабабці Магди Хоманн і я підкорився бажанням своїх дівчат повертатися домів. Позитиву додавали повідомлення гореницьких сусідів, що наші будинки, які  межують з трикутником жахів “Буча-Ірпінь-Гостомель”, вціліли й відновилася подача до них газу та електрики.

Сьогодні я не шкодую про своє остаточне рашення ніц.  Навіть не знаючи, коли і чим закінчиться ця безглузда війна. Звичайно, у совок повертатися не хочеться ну ніяк!

Зараз я – на рідній землі. На землі, яка дала цього року неймовірні врожаї овочів та фруктів… Яка доказала усьому світу, що без її хлібного продовольства життя – на грані життя… Я гордий за ЗСУ, за наш дипломатичний корпус, за нашого головнокомандувача…

За одне болить голова: не підвели би Україну ті, хто все ж таки скористався добродушністю та гостинністю європейців та американців й покинув “неньку” з намірами комусь доказати, що “де гуцул народився, там ……. перехрестився”.

Кажуть, сьогодні поляків, чехів, німців та й усіх інших доброчинців потрохи починає дратувати наша українська креативність та хитруватість. На це вказує і щойно отриманий лист від родича Петера  Хоманна.

“… Сподіваємося, ви маєте надійний захист від страшної війни. Часто ми не можемо дізнатися, як йдуть справи у вашому регіоні. Але шокуючі фотографії зі всієї України змушують хвилюватися за ваше здоров’я…

У наші краї (мова про Нижню Саксонію, Гамбург та його околиці) щодня прибуває по 50 біженців із  Маріуполя, Харкова, Сум, Чернігова,  Ірпіня … Ми докладаємо всіх зусиль, щоб їх гідно приютити.  Проте деякі очікування цих біженців дуже нереалістичні. У Facebook вони шукають квартири та машини з TÜV… замість того, щоб спочатку розглянути, як місто має заплатити за це….

Зараз я сам перебуваю під фінансовим тиском через зростання цін, інфляцію… З моєю низькою пенсією у найближчі місяці я не знаю, чи зможу  зберегти свій будинок і свій прекрасний сад….”

…Петера бере тривога за нас, українців, і мене – також. Бо ми такі, що можемо … доказати світу як свою гідність, так і свою ницість…

Сергій Сай-Боднар