2915 – дівчаток та 3093 – хлопчиків з’явилися за пів року. Майже тисяча немовлят у батьків-переселенців.

Такі дані повідомили у департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Як відомо, на базі клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова працює Центр планування сім’ї, репродукції людини і медико-генетичного консультування та перинатальний центр.

Від 24 лютого тут  у посиленому режимі надають медичну допомогу не тільки пацієнтам з Вінницької області, а й ВПО.

Тут жінки отримують комплексне обстеження: УЗД-діагностику, гінекологічні обстеження, моніторинг стану плода, медико-генетичне консультування, терапевтичну та психологічну допомогу та інші необхідні обстеження й дослідження.

Народжують малюків у перинатальному центрі. З початку повномасштабної війни  народилося понад 800 малюків. У відділенні інтенсивної терапії новонароджених, виходжують діток вагою від 500 грамів.  Керівник обласного перинатального центру ВОКЛ ім. М. І. Пирогова Інна Кукуруза зазначає, що у Вінницькій області це єдиний центр який концентрує на собі усіх вагітних з важкою патологією екстрагенітальною та акушерською. А також вагітних які мають передчасно народжених діток та з певними вадами.

– Зараз народжуються діти війни. І ми усім колективом докладаємо максимум зусиль, аби нашим вагітним, породіллям у нас було комфортно. У своїй роботі ми маємо бути акушер-гінекологами і психологами, – запевнила Інна Кукуруза.