Ходять розмови, що король Великобританії Чарльз після 10-денного трауру за його матір’ю Єлизаветою найближчим часом планує приїхати до України. В королівській родині Велико­британії знають про зв’язок князів України з королями Англії. Король Чарльз ще в 2014-му порівняв путіна з гітлером.

За життя мало хто говорив, що Єлизавета — потомок київської княжни Агнеси (Агати), яка стала англійською королевою, вийшовши заміж за англійського короля Едварда.

Коріння Єлизавети пов’язане як з королевою Агнесою, донькою київського князя Ярослава Мудрого, так і дружиною Володимира Мономаха, принцесою Гітою, донькою англійського короля Гарольда. А ще із шотландською королівською династією із Стюартів. У ньому важливу роль зіграла донька Агнеси Маргарита Свята. Отож, виходить, що три абсолютно незалежних гілки нашого українського коріння влились в королівські династії Великобританії.

10 днів трауру за королевою Єлизаветою

А ще дітей Агнеси і короля Англії Едварда — Маргарити, Христини, Едгара, Давида. Уявляєте, скільки вони дали гілок родоводу в англійському дереві королівських династій? Звідки і наша королева Єлизавета, і її син король Чарльз. Далі ще цікавіше.

Як відомо, Англія за всю історію мала 9 королівських династій. І чи не у всіх є слід українського княжого коріння. Чого лише вартий перехід династії Тюдорів до Стюартів! Про ці часи знято десятки блок­ бастерів і написано книг.

Але мало хто знає, що дві фатальні жінки — королева Англії Єлизавета і Шотландіі Марія Стюарт були двоюрідними сестрами. І в них обох текла наша київська кров.

74-річний король Чарльз (Карл III) із другою дружиною Каміллою. Його першою дружиною та матір’ю двох синів була легендарна принцеса Діана. Вона загинула у автокатастрофі, щодо якої досі чимало запитань

Як відомо, королева Англії Єлизавета з Тюдо­ рів вимушена була стратити сестру — королеву Шотландії Марію із Стюартів. Бо та відмовилась приєднати Шотландію до Англіі. А без неї Англію завоювали б сильні сусіди… Але потім Єлизавета із сином Марії Стюарт Яковом уклала договір — трон після смер­ті бездітної і неодруженої Єлизавети в обмін на приєднання Шотландії до Англії.

Так на трон зайшла династія Стюартів, потомків доньки Агнеси Київської Маргарити. До речі, і Агнеса, і Маргарита під кінець свого життя, ставши вдовами, прийняли чернецтво. І може, вимолили Україні і своєму рідному Києву такого захисника як Єлизавета.

А ось чоловік Єлизавети був родичем російського царя Миколи. Він все життя пам’ятав, як в Імперії Зла розстріляли його родичів.

Тепер ви розумієте, скільки у нас пов’язано і переплетено з європейськими королівськими династіями?

Але чи багато ми знали про цей англійсько-український родовід із майже 1000-літньою історією!

Ось тобі, пуйло, і від­ повідь: з ким маєш справу — малоросією чи Великою Україною!

Низько схи­ ляємо голови і сумуємо разом із народом Великобританії!

Прощай, прекрасна Єлизавето! Ти стала, як і весь народ Англії та її експрем’єр Борис Джонсон, надійним другом України з перших днів війни і дотепер.

Королева ще встигла благословити нового прем’єра Ліз Трасс правити великою Англією і допомагати Україні перемогти рашизм.

І на завершення — знайте, велика королева Єлизавета звела до мінімуму своє утримання. Кожен рік утримання королеви Єлизавети коштував громадянину Англії горнятка кави!

Прощай, королево Великобританії! І виходить, що України! Привіт, король, наш родич!

Нагадуємо, що коли ще не було Москви.., Київ дав 158 королів і королев Європі!

В Європі було найбільше (!) королев і королів родом з Києва чи мали родинні зв’язки.

Цей історичний малюнок, якому до тисячі років (на фото), уві­ ковічений в Софії Київській. На ньому чотири славетних королеви: Франції — Анна, Угорщини — Анастасія, Норвегії, а потім Данії — Єлизавета, Англії — Агата.

Всі вони доньки Ярослава Мудрого, великого князя Київської Русі.

У цей час чо­ ловіком по­ льськоі принцеси був їхній брат Ізяслав, королевою — сестра батька. Інший, Володимир, був чоловіком принцеси Німеччини. Мама їхня була принцесою Швеції Ін­ гігердою, брати якої були королями Швеції і Данії.

Вся Європа, без винятку, мала родинні зв’язки з Київською Руссю — Україною! За 100 років до заснування села Москов.

Але повернемось до наших королев, бо кожна з історій про них — це Голлівуд відпочиває!

Саме цей легендарний портрет 4-х сестер з Києва, які стали королевами Європи, врятував святу Софію від московського мракобісся! В 30-х її, за бажанням ката Сталіна, ідеала путіна, мали підірвати! Вже заклали вибухівку… 1000-літнє диво архітектури саме у Києві викликало жабу у московських безбожників.

І раптом ультиматум від Франції:

– Якщо посмієте спаплюжити портрет нашої легендарної королеви Анни, зруйнувати витвір рук батька нашої королеви, наша країна розриває дипломатичні відносини! Одразу ж!

Такі рішучі попередники були у вас, можновладні французи! Від Жанни д‘Арк, а не Ле Пен! Ось так французи і врятували нашу Софію! Їм би ще тепер мову ультиматумів щодо путлера вивчити!

І тут ще угорцям варто нагадати нашу-їхню королеву Анастасію. Бо саме завдяки заступництву Києва і могутніх київських князів угор­ ський король Андруш, чоловік Анастасії, був врятований від смер­ ті! Бо на той час Київська Русь була НАЙБІЛЬШОЮ державою Європи. І найвпливовішою!

Може, тому так впевнено поводила себе і не визнавала жодних ультиматумів вже відома нам королева вікінгів Єлизавета, рідна сестра згаданих королев?

Ви ще чули десь, щоб одна жінка стала за життя спочатку королевою Норвегії, а потім Данії? А наша Єлизавета стала! Ще й доньку королевою зробила. А ще врятувала принцесу Англії сироту Гіту від ненависного шлюбу… і послала… ну, як руский корабль, найгрізнішого самодержця, який спробував їй погрожувати. А потім віддала ту англійську принцесу Гіту за київського короля Володимира Мономаха!

Бачите, скільки у нас англійського, французького, нормандського, датського, шведського, польського, норвезького, угорського? Де тут рашистське?

Ось яке у нас, українців, міцне коріння ВЖЕ було ЄВРОПЕЙСЬКОГО роду!

КОЛИ ЩЕ НЕ БУЛО МОСКВИ!

Хто там де думає – пускати нас в Європу чи ні?

Та в нас тепер тих Річардів Хоробре Серце — мільйони! Єлизавет і Анн, Агат, Агнес і Анастасій — не менше! І те, що розбрелись вони у час воєнного лихоліття біженками — то тимчасово! Вони ще стануть королевами! Правда ж, жінки України? А Україна — членом Євросоюзу. А хто сумнівається — розкажіть їм цю історію! І те, що Київ дав 158 королев і королів Європі!

І ще дасть! Вірмо і діймо! Разом до перемоги!

Тетяна Редько,
Заслужений журналіст України