Пропозиції щодо перейменування бульварів, вулиць, провулків, проїздів, тупиків та площ Вінниці, які надійшли в процесі громадського обговорення і опрацьовані Радою з питань історії культурної спадщини та топоніміки Вінницької міської територіальної громади. Остаточні результати затвердять на найближчій сесії Вінницької міськради.

Так, пропонується перейменувати вулиці: 1905 року, вулиці Баженова, Бестужева, Глінки, Громова, Достоєвського, Карбишева, Каховського, Ковпака, Короленка, Міліційну, Молодогвардійську, Станіславського, Успенського, Ширшова, Шмідта та інші.

Наприклад, на перейменування вулиці і проїзду Немировича-Данченка аж п’ять пропозицій на вибір – Петра Столярського, Олійна, Михайла Маслюка, Володимира Даценка, Братів Малакових.

Щодо перейменування площі Гагаріна два варіанти – Паркова або Каліча/Калічанська.

Чи не найбільше обговорень виникло навколо перейменування вулиці Писарєва на вулицю Олександри Бурбело. Таку ініціативу запропонувала Спілка письменників України, оскільки Олександра проживала на цій вулиці. Зараз проходить онлайн-голосування на сайті, бо є кілька пропозицій – https://bit.ly/3TQbPsO

Олександра Бурбело — наймолодший член Національної спілки письменників України

Її твори Міністерством освіти України з 2017 року внесені в шкільну програму. Вже видано 4 шкільних підручники, в яких є твори Олександри.

Дівчина померла у 15 років. Автор 13 книг і 4 збірників пісень. Посмертно була прийнята в Національну спілку письменників України. Батьки Олександри — Світлана Бевз і Сергій Бурбело – зараз захищають Україну в лавах ЗСУ у 9 батальйоні 59 бригади. Вони – на передовій війни.

Вже на найближчій сесії Вінницької міської ради буде остаточно затверджено назви 38 вулиць і провулків.

Вінничани уже звикають до нових патріотичних назв

Так, замість Московської у Вінниці з’явилася вулиця Маріупольська. А замість Кутузова – вулиця Братів Котенків – на честь українських воїнів-захисників з Гайсина, які полягли за Україну. Вулиця Ватутіна тепер називається Левка Лук’яненка – іменем українського діяча, який є співавтором Акта проголошення Незалежності України.

Вулиця СувороваМиколи Стаховського. На честь лікаря, першого керівника дипломатичної місії УНР у Великобританії.

Маяковського у нас теж відтепер немає. Вулиця, 1-й провулок і тупик тепер мають назву Синьоводська – на честь битви на Синіх Водах, яка стала переможною проти татарської Орди.

У Вінницьких Хуторах позбулись назви вулиці Валентини Терешкової. Тепер це вулиця Тетяни Кошиць – вінничанки, уродженки Вінницьких Хуторів, співачки і диригентки, яка популяризувала мелодію «Щедрик».

Парк Дружби народівВишенський. Бо ніякої дружби народів немає, як показали реалії сьогодення. А Вишенька була, є і буде.

Людмила ПОЛІЩУК