На думку військкомату, призовник це зробив, аби «відкосити» від армії. Тому його представники звернулися до правоохоронців. Але ті визнали шлюб дійсним. Такий висновок керівництву міського військкомату надала вінницька поліція. Військові планують боротись далі за відновлення справедливості.

– Факт фіктивності шлюбу розглядала призовна комісія, і всі дійшли висновку, що вінничанин побрався саме через ухиляння від служби, — каже Ігор Ліщук, т.в.о військового комісара Вінницького військового об’єднаного комісаріату. – Ми написали заяви до прокуратури та поліції. Отримали відповідь, що ніякого складу злочину нема. Тобто шлюб не є фіктивним. Крім того, ми не маємо права перевіряти, чи живе призовник разом зі своєю дружиною. Ми всіма методами намагались довести, що шлюб недійсний, але тепер у нас просто зв’язані руки. Бо документи у призовника справжні, а ось чи такими є його почуття до дружини – то самі розумієте… Чи будемо ми заперечувати? Не можемо цього зробити. Бо звертались до прокуратури, а там заяву передали правоохоронцям, які кажуть, що нема підстав відкривати кримінальне провадження. Виходить, уникнути призову цьому молодому чоловікові таки вдалося. Нахабно, на очах у всієї країни…

У поліції пояснюють, що у шлюбі молодого вінничанина із пенсіонеркою дійсно немає складу правопорушення.

Поліція не може притягти до відповідальності особу за укладання шлюбу, бо це дозволено законом. Ми лише перевіряємо легітимність документів, але тут про підробку не йде мова. За ухиляння від військового обов’язку є кримінальна відповідальність у випадку, коли визнано, що шлюб є фіктивним. Але це рішення також мають ухвалювати представники Феміди.

Тим часом юристи вважають, що цього разу, на відміну від інших випадків, рішення спирається виключно на законодавство, а не на совість.

– Наш наречений і його батьки вступили в зговір з особами, які зареєстрували шлюб, — каже юрист Богдан Луньов. — За гроші або іншу зацікавленість скоїли злочин — службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів. Очевидно, що в цьому брала участь група осіб – не одна, а мінімум двоє або й троє. Цікаво було б глянути на свідоцтво про шлюб – там стоять підписи злочинців, які самі себе задокументували. Це або працівники сільради, або РАЦС – у залежності від місця реєстрації, різниці немає, вони скоїли злочин. Тож вони зареєстрували шлюб БЕЗ ЗГОДИ НАРЕЧЕНОЇ. Для місцевої прокуратури це дуже гарний показник роботи, бо готовий розкритий корупційний злочин. Сімейний кодекс України дає прокуратурі право звернутись до суду з цивільним позовом про визнання такого шлюбу недійсним і виграти справу в два-три засідання – бабця дає гарні покази на визнання шлюбу недійсним, молодожон у бігах. Однак місцева прокуратура чомусь не робить цього, тому висновок – рило в пуху. Інша справа, якщо бабця бреше і вона все чудово знала. Дії осіб, які зареєстрували шлюб – законні й правильні. А цивільний позов про визнання такого шлюбу недійсним — безперспективний. Батьки нареченого могли домовитись з бабусею, що шлюб уклали за її згодою. Тоді перспектив визнання такого шлюбу недійсним мало.

А ось досвідчений вінницький юрист Юлія Якименко додає:

– Шлюб може бути визнаний у судовому порядку недійсним за сукупності двох підстав: якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім’ї та без наміру набуття прав і обов’язків подружжя. В даному випадку буде мати значення, чи є чоловік з дружиною сім’єю, тобто чи спільно проживають, чи пов’язані спільним побутом, чи мають взаємні права та обов’язки. Вважаю, що доказом по даній справі буде і те, в який час шлюб укладено — до введення норми про звільнення на цій підставі від призову, чи після. А також як доказ можна використати інтерв’ю «дружини-бабусі» щодо неусвідомлення укладення зі своїм родичем шлюбу. Рішення суду буде залежати від сукупності всіх перелічених доказів та їх оцінки судом.

Нагадаємо, незвичайне одруження пройшло в останній день жовтня – через тиждень після того, як хлопець отримав повістку. До речі, з’явитися у військкомат він повинен був якраз 31 жовтня. Відразу після розпису молодий чоловік з батьком пішов у військкомат з доказом на руках, що служити йому ніяк не можна. Сам батько привів призовника у військкомат і сам батько за сина сказав: «Він в армію не піде, тому що він одружений, у нього дружина — інвалід першої групи». У РАЦС про укладання шлюбу підтвердили і додали, що церемонія пройшла без урочистостей. Новоспечена дружина після весілля поїхала назад до рідного села під Калинівкою. Але коли до неї стали приїжджати журналісти, їм вона розповіла, що давно вдова, а із внуком покійної сестри поїхала оформлювати у місто опікунство. Та дізнавшись, що вийшла заміж за хлопця, довго плакала. Невдовзі чоловік вивіз стареньку із села. Нині вона знову вдома. Її іноді навідують родичі, а ось нового чоловіка не видно. На тему заміжжя старенька говорити не хоче, відразу в сльози. У військовому комісаріаті порахували, що тут мова йде про фіктивний шлюб.

Віталіна Володимирова