У Пентагоні заявляють, що заяви лідерів самопроголошених “ЛНР” і “ДНР” про проведення референдумів про приєднання до Російської Федерації є відволікаючим маневром після успішного контрнаступу України.
Про це повідомляє CNN.

“Це просто інформаційна операція, яка покликана відволікти увагу від того складного стану, в якому зараз перебувають російські військові”, – заявив речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер.
Райдер назвав заклики до проведення референдумів частиною російської “гри”.

“Ми бачили, як вони робили це в 2014 році, і це виглядає приблизно так: Спочатку маріонеткові чиновники, як ви бачите в пресі зараз, заявляють, що збираються провести референдуми, а потім вони будуть використовувати це як основу для того, щоб спробувати заявити про легітимність анексії суверенної української території”, – сказав він.

За його словами, референдуми не матимуть жодної довіри і не вплинуть на підтримку України з боку США.

“Ніхто не буде сприймати такі фіктивні референдуми з довірою, і США, безумовно, не визнають результати будь-яких фіктивних виборів. Ми продовжимо працювати з Україною та нашими міжнародними партнерами, щоб надати їм необхідну підтримку “, – сказав Райдер.

Президент Франції Емманюель Макрон розкритикував наміри Росії провести так звані “референдуми” на тимчасово окупованих територіях України, назвавши їх “провокацією” і “цинізмом”.

Це ще одна провокація, яка, на наш погляд, не матиме жодних наслідків для нашої позиції: Росія повинна піти з території України та дотримуватися визнаних кордонів”, – наголосив французький президент.

“Організація референдумів на територіях, які постраждали від бомбардувань, де люди були змушені тікати, є ознакою цинізму”, – додав він.

Андрій Власенко