Вінниця вже перенасичена торговими центрами, потрібні широкі вулиці та парковки.

– Ляжемо під будівельну техніку, але не дозволимо тут будувати ТЦ, який «поставить хрест» на базарі, де працює 2500 людей, — рішуче налаштовані ФОПи.

Вони зібралися біля  центрального входу у ринок, щоб обговорити нововведення, які запроваджує Вінницька міська рада. Там повідомили про обмежений руху на пів року…

«З 19 вересня 2022 року до 18 березня 2023 року частину проспекту Коцюбинського обмежують для руху пішоходів та транспорту. Причина – виконання будівельних робіт. Рух транспорту залишиться без змін. Зупинку громадського транспорту від ринку перенесуть до перехрестя з вулицею Некрасова, — йдеться у повідомленні на сайті ВМР.

Адміністрація ринку обурена, що з ними ніхто не узгоджував майбутнє будівництво.

– Нас навіть завчасно не повідомляли про перекриття частини проспекту Коцюбинського. Чому з нами не узгоджують? Центральний ринок — це велика структура, понад 2,5 тисячі підприємців, з якими потрібно рахуватись, — впевнений головний інспектор з торгівлі Центрального ринку Микола Поліщук.

Підприємці у відчаї, впевнені: з початком будівництва втратять покупців, а отже, можливість прогодувати свої сім’ї

– Поставлять тут паркан і перекривають головний прохід до ринку. А якщо зупинка буде далеко, то ніхто не буде нести туди важкі сумки з покупками. Ми втратимо споживачів. Міська влада витісняє нас звідти, бо під час війни вони надумали побудувати торговельні центри перед ринком, — ледь стримують сльози продавчині тканин на ринку.

Раніше підприємці Центрального ринку писали звернення до народних депутатів з Вінниччини, голови військової адміністрації та міського голови. Просили зберегти їхні робочі місця і скасувати рішення про будівництво ще одного торгівельного центр прямо перед фасадом ринку.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов тоді так прокоментував ситуацію:

– Я в курсі цієї ситуації. Передав матеріали правоохоронним органам, це в їхній компетенції – дати правову оцінку будівництву. Я особисто — за ринок, бо там дійсно можна придбати продукти від виробника за доступними цінами.

У прокуратурі на звернення підприємців відповіли, що за фактом майбутнього будівництва вже відкрили кримінальне провадження. На думку слідчих, підготовчі роботи до будівництва стартували без необхідних на це дозволів. А у вінницькій мерії на звернення дали відповідь: «Для скасування дозволів на будівництво ТЦ немає підстав».

Нагадаємо, рік тому забудову великого торгового центру з підземним паркінгом мала почати фірма «АВМ Агроінвест». У плані майбутнього ТЦ вказано, що центр матиме три поверхи та підземну парковку.

ТОВ «АВМ АГРОІНВЕСТ», яке будуватиме черговий торговий центр перед Центральним ринком, створене у квітні 2021 року. Його статутний капітал 100 тисяч гривень. Засновниками ТОВ «АВМ Агроінвест», відповідно до даних аналітичної системи Youcontrol, є двоє фізичних осіб – Людмила Варганова і Микола Цендра.

Людмила ПОЛІЩУК,
Каріна МАЄВСЬКА