Кум путіна дав свою згоду на обмін. Але обмін політика не завадить розгляду його справ у суді – застосовуватиметься процедура спеціального судового розгляду, зазначили у Службі Безпеки України.

Як уже повідомлялось, координаційний штаб із поводження з військовополоненими ухвалив рішення обміняти екс-нардепа та лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука, щоб врятувати життя та здоров’я українських бійців. Про це в ніч на четвер, 22 вересня, заявив в.о. голови СБУ Василь Малюк.

“Сам Медведчук дав згоду на це. Суд задовольнив клопотання прокурора”, – поінформував він.

Малюк зазначив, що на політика, який зрадив Україну, вдалося обміняти 200 військових ЗСУ.

“Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, зібраних СБУ. Крім того, під час роботи у справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та отримали велику кількість важливої ​​інформації, яка використовується в контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, яких так чекають вдома”, – пояснив керівник відомства.

При цьому він наголосив, що обмін Медведчука не завадить розгляду його справ у суді – застосовуватиметься процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого.

Вже відомо, що напередодні з російського полону вдалося повернути додому 215 українських захисників, зокрема п’ятьох командирів полку Азов та десяти іноземних військових.

У рамках цього обміну Київ передав Москві 55 окупантів та Медведчука.

Василь Головко