Це 6,6 випадку на 100 тисяч населення. Хворіли люди у 15 адміністративних територіях області, і найбільше — у Тростянецькому районі, де перехворіло 22 особи, та у Вінниці. Всього протягом року госпіталізували 91 хворого, і летальних випадків на щастя, не було.

Минулими роками рівень захворюваності на кір був значно вищий, але мова про епідемію не йшла. Далеко до епідемії і цього року. Таку офіційну статистику оприлюднили нещодавно у департаменті охорони здоров’я ОДА. Додали, що рівень захворюваності може зрости через нещеплених років 20 тому людей. Бо саме тоді виник скандал з неякісною вакциною і люди масово відмовлялися від щеплень. Ще й досі багато людей відмовляються від щеплень і не вірять у якісні вакцини, вважають за краще, аби дитина перехворіла на кір, аніж зробити їй щеплення, свідомо наражаючи на небезпеку для життя.

Нервозності і занепокоєння додало те, що кількість захворювань на кір різко зросла у столиці та на Одещині. У Києві ввели додаткові заходи безпеки, і відтепер не щеплених від кору дітей до навчальних закладів не пускатимуть. Тут все залежить від адекватності батьків, котрі не купуватимуть довідки про щеплення, а зроблять все можливе, щоб захистити дитину від небезпечної хвороби. На Одещині, де у перші дні січня від кору померла п’ятирічна дитина (це вже шоста смерть від хвороби в Україні), дітям продовжили канікули.

Для кору притаманна циклічність. Кожні 5 років хворих стає більше. Нині ми спостерігаємо черговий підйом рівня захворюваності. Якщо у багатьох країнах Європи вже й забули про таку хворобу, то в Україні вона раз по раз нагадує про себе через низький рівень вакцинації дітей. Про епідемію в Україні ще два роки тому попереджали у Всесвітній організації охорони здоров’я, адже відомо кожному медику: якщо щеплення у країні роблять менше 95-98 відсотків дітей, то хвороба повертається. Загалом на Вінниччині проти кору, епідемічного паротиту та краснухи вакциновано дітей у віці 1 року – 93%,  2 років – 79%, ревакциновано у 6 років – 92%,  7 років — 83%. Вакцини від кору (КПК) на Вінниччині достатньо — більше 26 тисяч доз.

І ще — кілька загальних рекомендацій.

Для щеплень є протипоказання. Серед них може бути алергія на компоненти вакцини, важка реакція на ту ж вакцину, введену раніше, ГРВІ, деякі хронічні захворювання, й інші. Робити щеплення потрібно в медичній установі. Медичний працівник повинен діставати вакцину з холодильника в присутності пацієнта. Після цього її потрібно зігріти до кімнатної температури. Якщо вакцина виявилася відразу теплою, вимагайте її замінити, бо невідомо, протягом якого часу вона перебувала в теплі, а це погіршить її властивості. Перед застосуванням вакцини медпрацівник повинен ретельно перевірити відповідність напису на пакованні з написом на самій ампулі або флаконі, а також їх цілісність. Якщо вакцина куплена самостійно в аптеці, то її необхідно використати протягом 48 годин. Якщо один з членів сім’ї хворіє, краще утриматися від проведення щеплення до одужання всіх у домі. За 2 дні до і 3 дні після вакцинації дитину краще ізолювати, варто уникати походів у гості і в місця великих скупчень людей.