Аж тричі на Водохреща у Вінниці в кількох храмах: Спасо-Преображенському соборі, Хрестовоздвиженському та Стрітенському освячували вод. Багато хто з вінничан прийшли на нічне богослужіння і в числі найперших о 3 годині ночі освятили воду.

– Я вірю, що небо цієї ночі відкрите так само, як на Великдень та Різдво Христове, – каже Аркадій. – Ми дуже чекаємо Водохреща. Здається, що від цієї оновленої води здоровішаєш. Знаю, що багато хворих чекають хоча б ковтка хрещенської води і потім одужують. Для нашої родини хрещенська вода – найперші ліки на весь рік і стараємося набрати води багато.

Ті, хто поспішав на роботу 19 січня, то прийшов у храми на богослужіння, які розпочалися о 7.00 год. ранку. Наприклад, у Спасо-Преображенському соборі було так багато парафіян, що черга на освячення води сягала аж річки Південний Буг.

Під час проповіді у соборі батюшка о. Віталій сказав, що хрещенська вода освячує все і всіх. При житті Іоанна Хрестителя приходили до нього люди на хрещення, для цього заходили в річку Йордан і розповідали гріхи. Вода сама по собі – стихія, а сили їй надає божественна благодать, яка сходить цього дня. На Водохреща вперше явленна людям свята Трійця-Бог Отець говорить з неба, Бог Син приймає хрещення та Бог Дух Святий сходить з неба.

А вже на пізніші богослужіння на 9.00 год. поприходили дуже багато мешканців міста й в полудень раділи освіченню води. Цьому дозволяла й погода-трішечки морозна та сонячна.

Хрещення Господнє – одне з найперших християнських свят, встановлених ще апостолами у пам’ять того, як Христос прийшов на Йордан хреститися від Іоанна Предтечі і вперше явив людям Себе як Син Божий. Цьому святу передує Богоявлення, коли теж відбувається велике освячення води.

– Вода освячена 18 і 19 січня іменується хрещенською, богоявленсько або великою агіасмою і є великою святинею, – каже митрополит Вінницький і Барський Симеон, очоливши пізнє вранішнє богослужіння у соборі. – Ця вода має особливі благодатні властивості освячувати матеріальні предмети й лікувати духовні й фізичні недуги. Вживають її у невеликій кількості вранці з молитвою: “Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа” для освячення душі і тіла. Богоявленська і водохрещенська вода має однаковісіньку силу, бо освячується тим самим чином на згадку зішестя Господа у води річки Іордан.

Різдвяно-новорічні свята тривають до 15 лютого – свята Стрітення Господнього. До цього часу батюшки обходять домівки і освячують їх хрещенською водою, очищаючи від усього поганого, а людям бажаючи – здоров’я.