– ЄС тепер навпаки має дати прихисток тим, хто не хоче йти воювати з Україною, – заявляють в Європарламенті.

Європа повинна дозволити в’їзд російським громадянам, які хочуть покинути країну, відмовляючись виконувати злочинні накази Путіна.

Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель в інтерв’ю Politico на полях засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Мішель сказав, що ЄС має продемонструвати “відкритість для тих, хто не хоче стати інструментом Кремля”.

За його словами, оголошення Путіним про часткову мобілізацію на початку цього тижня змінило динаміку війни.

В принципі, я думаю, що … Європейський Союз [має] приймати тих, хто знаходиться в небезпеці через свої політичні погляди. Якщо в Росії людям загрожує небезпека через їхні політичні переконання, тому що вони не виконують цього божевільного рішення Кремля розв’язати цю війну в Україні, ми повинні це враховувати” – заявив він.

“Я згоден з думкою, що ми повинні дуже швидко співпрацювати і скоординуватись, тому що це новий факт — ця часткова мобілізація” – додав Мішель.

Разом з тим в країнах Прибалтики та Фінляндії вважають, що росіяни не повинні втікати. Вони повинні об’єднуватись і воювати проти путінізму.

А ось уряд Німеччини заявив, що готовий прийняти російських інакомислячих, які зазнають серйозних утисків.

І прем’єр-міністр Ірландії Міхол Мартін заявив, що його країна розгляне можливість допуску на свою територію громадян Росії, які втікають від мобілізації.

Водночас Німеччина хоче протягом наступних кількох тижнів досягти спільної лінії на європейському рівні щодо роботи з росіянами, які відмовляються від військової служби “з міркувань совісті”.

Андрій Власенко