Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що Росія готується до примусової мобілізації українських військовополонених у порушення Женевської конвенції.

За аналізом інституту, заяви міністра оборони Росії Сергія Шойгу про те, які категорії чоловіків у РФ будуть звільнені від часткової мобілізації, можуть не відповідати намірам чи розпорядженням президента Росії Владіміра Путіна.

Відтак, ISW припускає, що відповідальність за часткову мобілізацію виглядає нерівномірною та складною, що, можливо, сприяє плутанині, дезорганізації та порушенням зобов’язань Шойгу щодо винятків.

Постійні повідомлення військових комісарів про хаотичну роздачу мобілізаційних повісток свідчать про те, що вони відчувають значний тиск з метою якнайшвидшого проведення мобілізації.

Посади, які обіймає вище російське військове керівництво, продовжують зазнавати ротацій, що вказує на те, що Путін спостерігає системні проблеми як результат особистих помилок вищих підлеглих.
Інститут припускає, російські війська готуються примусово мобілізувати українських військовополонених для війни на боці Росії.

А це є порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

Андрій Власенко