Стіна Плачу в Єрусалимі це особлива святиня світової та релігійної культури. Сюди йдуть із записками про сокровенне та молитвами нескінченні потоки туристів з усіх куточків світу. Не залежно від релігій. Бо, за повір’ям, тут треба молитись за справедливий мир у світі.

Що ми і зробили.

Тут зустріли чимало паломників з Вінниччини, України, мешканців Ізраїлю, які емігрували з України. Вони як і ми клали в потаємні місця Стіни Плачу записки із найсокровеннішими мріями. Що всі вони за справедливий мир і знищення навали рашистів – очевидно.

– Хто як не ми знаємо, що таке війна. Адже вона триває в Ізраїлі вже десятки років. Моїй доньці 23 роки. І вона спецназівець армії Ізраїлю. Скрутить кого хочеш. Як і син. Вони всі крім мене військові. Я ні – бо батьки в кого двоє неповнолітніх дітей, яким свого часу був я, коли приїхав на ПМП із Вінниччини, в Ізраїлі на військову службу не призиваються.

Ми всі родиною, як і більшість думаючих ізраїльтян, буквально живемо новинами про Україну. Бажаємо вам перемоги і скону цьому безумцю Путлеру, – ділиться з нами колишній вінничанин, що емігрував до Ізраїлю в кінця 90-х Аітадіц.

17500 папірців із прокляттями рашистам заклав у Стіну Плачу українець

Як відомо, іудеї вірять, що записки закладені в цю стіну доходять до Бога. І справедливі бажання збуваються. Тим більше сьогодні, 25 вересня. Коли іудеї святкують Новий рік.

Український блогер під ніком alex_davidivich, який мешкає в Ізраїлі, за 175 днів запхнув у Стіну Плачу 17 500 папірців з прокляттями для росіян.

На кожному папірці він пише “Боже, зроби так, щоб уся русня вимерла”. Коли почався успішний контрнаступ ЗСУ, затятий хлопчина вирішив, що Бог почув його молитви.

Ну що ж, кожен бореться доступними йому методами з навалою цієї рашистської сарани.

Для довідки: Стіна Плачу розміщена в Єрусалимі.

Історично Стіна Плачу в Єрусалимі ідентифікується як частина споруди, що залишилася після нападу на Другий Єрусалимський Храм римлянами у сімдесятих роках нової ери. Хоча про історію походження Стіни вчені досі продовжують сперечатися, припускаючи також належність святині інших релігій.

Популярна версія відносить будівництво цього Храму до заслуг царя Іудеї – Соломона.

Соломон присвятив будівництво Храму царя Богу, що зберігає на землі мир і захищає все населяють її народи. Цар Юдеї задумав Храм, як самий міцний і красивий.

Напередодні початку будівництва, як свідчить легенда, явився Соломонові ангел, який вказав, що будувати повинен весь народ, щоб кожна людина могла внести посильну дещицю своєї праці і коштів.

Вдумайтеся як мудро: внесок кожного в загальний світ! Відомий своєю мудрістю цар Соломон розділив будівництво на чотири частини, рівні між собою, і доручив їх зведення згідно станам. Східна частина відводилась самим заможним жителям, Північна – державним діячам, Південна – священикам, а простому стану дісталася Західна.

Перші три стани, володіючи чималими коштами, найняли вмілих працівників і ті виконали роботу швидко і красиво. Простолюдини працювали важко і довго самі, всією сім’єю, і, звичайно ж, завершили будівництво Західної частини останніми. Але спустився на новозбудований Храм з небес ангел дав благословення саме праці бідняків, і сказав, що руйнування ніколи не торкнуться Західної Стіни.

Диво сталося: понині Західна Стіна Храму неушкоджена, її камені є цілими і непорушними, як символ благословення кожному з нас.
Тому туристи і постійні мешканці Єрусалиму, якої віри вони б не були, відвідують Стіну Плачу і розміщують тут записки.

Пишуть там про сокровенні
сокровенні бажання.

Там побували і журналісти «33-го».
Здогадуєтесь які записки залишили там від імені народу України?

Тетяна Редько