34-річний вінничанин Микола щойно з ополонки. І готовий ділитися враженнями:

– Почуваюся прекрасно. Звісно, водичка холоднувата. Легше купатися, коли є мороз на вулиці. При такій погоді трохи важче. Купаюся щороку, лише в минулому році пропустив. Пірнанням очищаю організм, омолоджуюся. Дружині купатися в холодній воді протипоказано, тому доводиться за двох пірнати.

– Усе ніяк не наважуся зайти у воду. Вже і роздягнулася, і разів три до ополонки підходила, та все ще страшно. Раніше не пірнала, напевно і цього року не буду, – говорить 26-річна Олеся.

За святкуваннями також стежить аварійно-рятувальний загін спеціального призначення. Чи дотримуються люди елементарних правил безпеки, розповідає фельдшер-рятувальник, прапорщик служби цивільного захисту Марина:

– Люди поводяться дисципліновано, радіють святу. У нас вони можуть переодягнутися в теплі. Для цього встановлені два намети — жіночі й чоловічі роздягальні, всередині температура 25 градусів. Ще не переохолодився ніхто. Ми попереджаємо про небезпеку перебування на льоду, тому що крига досить тонка. Біля місць занурення товщина льоду близько 2 сантиметрів, біля берега — до 20 см. Ще з 6:00 ранку тут перебуває 7 рятувальників, будемо наглядати за порядком до пізнього вечора. Люди теж почали приходити досить рано, щоб встигнути зануритися до роботи.

Марина додає, що під вечір стежити за пірнальниками треба особливо пильно, тому що часто люди хочуть лізти в крижану воду в стані алкогольного сп’яніння.

Також рятувальники попереджають: категорично заборонено занурюватися у воду в необладнаних для цього місцях, без присутності представників Служби порятунку і медичних працівників. Купання дітей повинно відбуватися лише під наглядом батьків чи дорослих. У жодному разі не можна пірнати у воду, заходити в ополонку необхідно повільно й обережно. З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, то перебувати в ополонці можна не більше 10 секунд – трьох занурень цілком достатньо. Після купання потрібно зігрітися – розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю. Купання в крижаній воді під впливом алкоголю категорично заборонено.

Фото і відео Сергія Хіміча