– Пологовий будинок №2 – це історичне для Вінниці місце. Він був створений у 1937 році. За цей час тут народились тисячі вінничан. Цей заклад стояв у часи Другої світової війни. У квітні 1942 року з вікон пологового викидали дітей єврейських матерів. І цей заклад є місцем пам’яті про ті страшні часи. Тоді цей будинок вистояв. І сьогодні він опинився біля того місця, де ракети знищили матерів і дітей.

– Цей будинок під час ракетного обстрілу приймав тих, хто біг від вибухів, щоб врятуватися. Це той будинок, про який говорили на медичній раді і просили його зберегти, але проханням людей знехтували. За період цієї війни пологовий приймає переселенців і бореться за життя нації. І буде боротися, — заявила професор кафедри акушерства та гінекології Вінницького медуніверситету Наталя Гайструк.

Вона зазначила, що трудовий колектив вже звернувся за правовою оцінкою до правоохоронних органів стосовно закриття-реорганізації пологового будинку №2.

На пікет прийшли й вагітні та жінки, які обслуговуються у цій лікарні.

— Тут професійні лікарі, турботливий увесь медичний персонал. Я хочу тут народжувати, а міська влада у мене це право забирає, — обурюється вінничанка.

На зустріч до пікетувальників вийшов директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш. Він повідомив, що з 1 липня в Україні стартувала інфраструктурна частина реформи охорони здоров’я, тому вводиться поняття кластерного закладу охорони здоров’я та передбачається поділ госпітальних округів на госпітальні кластери.

— Ми повинні мінімізувати дубляж послуг і напрямків у лікувальних закладах. От припустимо, районна лікарня має стандартний набір приміщень. Міська лікарня має такий самий набір приміщень і відділень, ще є обласна лікарня, де так само повторюються ті самі відділення. Тобто надавачів послуг багато, а споживачів послуг залишається менше. І, як наслідок, заклади недоотримують фінансування.

Якщо говорити про пологовий будинок чи взагалі про акушерство, то з року в рік зменшується кількість пологів. У Вінниці в 2016 році було 5330 пологів, у цьому році, за 8 місяців, ми вийдемо десь на 3900, ну, може, буде 4000 пологів, — пояснив Олександр Шиш.

За його словами, законодавством накладено відповідальність на власника – органи місцевого самоврядування — за розвиток ефективної мережі системи охорони здоров’я.

Олександр Шиш гарантував, що більшість працівників пологового буде працевлаштовано. А увесь цілісно-майновий комплекс передадуть до Центру матері і дитини.

– Закриття пологового будинку №2 не буде. За результатами роботи експертної групи, засідання медичної ради, були надані рекомендації: «приєднати багатопрофільну лікарню до першої лікарні, а другий пологовий будинок до Центру матері і дитини». При цьому якість медичної допомоги не постраждає. Переважна більшість працівників буде працевлаштована, — повідомив Олександр Шиш.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото Сергія ХІМІЧА