Відтепер на острові свободи дозволено ЛГБТ-парам одружуватися та усиновлювати дітей.

За результатами національного референдуму, на якому голосували за новий сімейний кодекс, влада Куби легалізувала одностатеві шлюби.

Тепер у новому кодексі посилюється захист жінок, дітей і людей похилого віку, а також дозволяється ЛГБТ-парам одружуватися та усиновлювати дітей, інформуєє CNN.

Новий сімейний кодекс також дозволяє сурогатну вагітність і розширює заходи проти гендерного насильства.

Зміни на референдумі підтримали понад 66% жителів країни. Національна виборча рада Куби заявила, що явка на референдум перевищила 74%.

Зміни ініціювала Маріелла Кастро, дочка колишнього кубинського президента Рауля Кастро, племінниця героя кубинської революції Фіделя Кастро.

Вона виступала за покращення прав ЛГБТ через фінансований урядом Національний центр статевої освіти.

Однак, євангельська громада Куби відкрито виступала проти затвердження нового сімейного кодексу.

У 2018 році законодавці відмовилися від положень, які б легалізували одностатеві шлюби на Кубі через побоювання, що гомофобна реакція знизить явку на референдум щодо ухвалення нової конституції.

Референдум щодо сімейного кодексу таки провели в цьому році – за кілька тижнів до цього кубинський уряд схвально коментував ініціативу у державних ЗМІ.

Як відомо, минулого року подібне історичне голосування відбулося в Чилі. Парламент країни легалізував одностатеві шлюби. Також у Чилі почали визнавати  одностатеві шлюби, які уклали за кордоном.

Держава Чилі стала шостою в Південній Америці, де одностатеві шлюби легальні. Всього в світі їх визнають більше двох десятків країн.

Також торік уряд Швейцарії дозволив укладати одностатеві шлюби всередині країни. Закон набув чинності 1 липня 2022 року. При цьому шлюби, укладені за кордоном, почали визнавати з 1 січня. Уряд країни ухвалив це рішення на підставі результатів референдуму. Легалізацію одностатевих шлюбів підтримали майже дві третини виборців.

Вадим Снігур