Очевидно, забули давню легенду, що люди за хліб щоденний повинні завдячувати Богові і братам своїм меншим — собакам і котам, тож з іронією сприймаємо те, що у деяких регіонах хлібом з нового урожаю щонайперше дають поласувати собакам і котам, щоб не прогнівити Бога. У Вінниці, за неофіційними даними, близько 10-15 тисяч бездомних тварин. Бідні песики тут нікому не потрібні. А випадків масового отруєння вуличних псів стає все більше. Деяким чотирилапим пощастило потрапити до притулку. Але і тут життя не найкраще. Тварин з притулку забирають дуже рідко. Буває й таке, що повертають назад. Початок Нового року — ще й Жовтої Собаки — для «Планети» почався недобре. Із ладу вийшла побутова техніка, закінчились дрова, продукти і катастрофічно бракує коштів. Аби врятувати притулок та не кинути тварин напризволяще, вінничани зареєстрували петицію, щоб його поставили на фінансування з міського бюджету. На сьогодні вона набрала 100 голосів із 350 необхідних. Наразі у Вінниці триває будівництво нового притулку для тварин європейського зразка. У закладі відкриють 130 вольєрів для 650 тварин. На території також зведуть дві ветеринарні клініки, готель та навіть перукарню для тварин. Таке «містечко» для чотирилапих міському бюджету обійдеться у 4,5 млн грн. Поки новий притулок будують, старий тріщить по швах. Тут дуже будуть вдячні за допомогу.

– Собачий притулок «Планета» існує вже десять років. Спочатку він створювався як стерилізаційний центр. Але оскільки тварин багато, їх викидають, труять, вони хворіють, тому довелось їх з часом забирати. Нині у нас проживає понад 600 собак. Міська влада виділяє кошти лише на стерилізацію собак. А спорудження вольєрів, парканів, лікування та харчування тварин лише за кошти небайдужих. Бетону чи асфальту нема на території, — каже Тетяна Постановська, директор притулку «Планета». — Тому, коли дощ – тварини по кісточки в болоті. При нашому притулку є клініка, у якій наразі перебуває до 40 собак. Серед них є чимало важких, після операцій, сліпі… Дане приміщення обігрівається дровами. Але останні два дні не готували їжу для тварин, бо закінчилась деревина. Я була у відчаї, панікувала, адже собаки голодні. На щастя, допомогли волонтери коштами і придбали дрова. Їх має вистачити на два тижні. Але що робити далі, адже насуваються морози?! Проблема із продуктами також є. На один раз, аби нагодувати собак, треба 100 кг м’яса та два мішки крупи, яка теж здорожчала. До цього приєдналась ще одна біда – зламались всі п’ять морозильних камер та пральна машина. Бракує посуду для приготування їжі та робочих, які б допомагали доглядати за тваринами.

Щодня до притулку звертаються десятки вінничан із проханнями про допомогу.

Днями хлопчик приніс цуценя вівчарки із панкреатитом. Вона досі перебуває у клініці і потребує постійного догляду. Дуже обурює те, що люди підкидають собаку із новонародженими. А в мене вся територія заражена ентеритом, і його нереально звідти вивести. Туди повинні потрапляти цуценята, вже вакциновані. Але ж люди про це не думають. І я вкотре переконуюсь, що такої жорстокої істоти, як людина, ще треба пошукати. А нещодавно подзвонили вінничани і розповіли, що на дорозі невідомі відкрили багажник і викинули здорового пса. Привезли мені його. Дивлюсь на нього – старий, глухий, але очі такі добрі. Я до нього пальцем – а він впав, бо його перед тим морили голодом. Забрала собаку додому, відгодувала. Але місяців два тому він загадково зник. Не знаю, може, хто вкрав чи відкрив вольєр. Ми його досі шукаємо… Був випадок, коли тварину просто за ребра вішали нам на ворота. І вона дивом залишилась після таких знущань живою. Ми її вилікували, відгодували і знайшли господаря.

Але є і позитивні історії про наших песиків. Місяців два тому нам підкинули красиву дівчинку із цуценятами. Було видно, що домашня. Песиків розібрали відразу, матусю простерилізували і залишили. Ми раді, що зберегли життя тваринам.

Для допомоги: Приватбанк, 5168 7555 2826 8002, Тетяна Постановська.

Вікторія Снігур