Сенсацією тижня стало рішення Вінницької облради про передачу госпіталю ветеранів війни з комунальної власності — у державну під Міноборони. Прогнозується, що у вінницькому шпиталі буде створено реабілітаційний військовий медичний центр.

Таке рішення підтримали майже всі депутати і назвали його прогресивним та довго­очікуваним.

Ось як це рішення прокоментувала депутат обл­ради Вікторія Родінкова:

– Наші військові, які потребують реабілітації після поранень, мають перспективу отримати цю реабілітацію на високому рівні саме на Вінниччині. Адже своїм сьогоднішнім рішенням обласна рада передала «Вінницький обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Він­ницької обласної ради» у Міноборони. Це той самий госпіталь, на роботу якого останніми роками надходило чимало скарг від ветеранів та воїнів, що потребували реабілітації вже під час нинішнього етапу війни, теперь опікуватиметься МО. Тож є всі підстави вважати, що рівень надання медичних послуг новим закладом Міноборони буде не гіршим, ніж такий у військовому медичному центрі.

Передача ж госпіталю ветеранів війни до МО цілісним майновим комплексом означає, що працівники закладу не залишаться без роботи. Втім, це може не торкнутися родичів колишнього керівництва госпіталю, які також там працювали і використовували заклад фактично як приватну установу. Саме безцеремонне та нахабне використання потужностей госпіталю в особистих цілях і стало причиною створення рік тому комісії обласної ради, яка розбиралася із діяльністю лікарні. Тоді, незважаючи на знайдені порушення, контракт із головлікарем не припинили. І тепер стало зрозуміло, чому: проблемі знайшли кардинальне вирішення. І хоча установу тепер відберуть у сімейства, яке нею користувалося як рідною, у власності дітей головлікаря залишиться земля. Родина встигла вивести її з-під юрисдикції закладу у приватну власність. Відтак, впритул до парку лікарні Ющенка з’явився ряд котеджів. І вони, як і будиночки самого колишнього головлікаря, побудовані на території лікарні, можуть залишитися у нових власників назавжди. Ну, або гроші від їхнього продажу…

Нагадаємо, ветерани АТО/ООС неодноразово пікетували облраду з вимогою навести лад у госпіталі. Вимагали призначити кризового менеджера замість головного лікаря Валерія Бабійчука.

– Ми не просимо, ми вимагаємо негайно втрутитись в ситуацію, бо госпіталь із кращих перетворився майже на приватний медзаклад, де операційні здаються в оренду за мізер, де платні операції, де звільняють десятками лікарів, де харчі для хлоп­ців возять волонтери і побратими, де фронтовикам дають сосиску з манкою! Ва­ші діти були на війні? Вони отримали поранення і каліцтва? Ви їли сосиску в манці в госпіталі чи лікуєтесь по ВІП-пакету? – запитали фронтовики у керівництва Вінниччини – Вячеслава Соколового, Ігоря Івасюка та Сергія Борзова.

Після численних скарг госпіталь від­відала навіть колишня мі­ністр у справах ветеранів АТО Ірина Фріз. Урядовець зуст­рілась із фронтовиками, вдовами і матір’ю загиблого на війні вінничанина… Та розбиралась із ситуацією по переформатуванню роботи міс­цевого госпіталю ветеранів війни…

Вінничани пам’ятають скандал, як у госпіталі ветеранів чомусь переховувався один відомий кримінальний «авторитет». У це важко повірити, але вінницький «авторитет» Диня на пару із Самвелом Московським мав би сидіти в СІЗО після розбірок у ресторані «Європа»… Бо суд залишив обох затриманих на 60 діб за гратами… Але виявилось, що той самий Диня відлежується і вільно гуляє у госпіталі ветеранів війни у Вінниці! І, незважаючи на охорону із зброєю від пенітенціарної системи, Диня вільно виходить на побачення на вулицю до братви чи посланців від МП на «Мерседесах»… І балакає по мо­більному, якого у нього просто не має бу­ти! Як же так вийшло, що кримінальний «авторитет» лежить в окремій палаті поряд із ветеранами війни?! То у нас бандитам тюрми — чи госпіталі ветеранам? — запитували ветерани АТО. Вони тоді мали самі розібратись із цим «пацієнтом»…

– Тепер ситуація зміниться! — впевнені ветерани, які вже готують звер­нення у Міноборони, щоб там створили ревізійну комісію і перевірили реальний стан речей у госпіталі. А головне, будуть вимагати не укладати контракт з діючим керівником закладу. Кажуть, у них до сотні аргументів, чому Валерію Бабійчуку і його родині не місце у цьому закладі.

– Сюди має прийти не просто професіонал, а дзеркально чиста людина, яка буде перейматися не своєю кишенею, а реальною реабілітацією військових. Бо після того пекла, що пройшли бійці, ніхто не буде церемонитися, терпіти корупцію, безвідповідальність та зневагу, — впевнені волонтери, які знають усю «кухню» госпіталю зсередини.

Каріна МАЄВСЬКА