На жаль, в Україні ініціатива
про це не почута. Тому під час війни на межі закриття
десятки, якщо не сотні ЗМІ
Ось якими враженнями ділиться перший секретар НСЖУ Ліна Кущ:
– На конференції ОБСЄ у Варшаві доктор Даміан Тамбіні із Лондонської школи економічних і політичних наук говорить, чому важливо, аби держава підтримувала незалежні ЗМІ. «Захист журналістів коштує грошей. Юридичний захист також коштує грошей».

▪ Реформа медіазаконодавства, яка зараз відбувається в Європі, має включати в себе і форми позитивної підтримки ЗМІ.

▪ «Добре фінансовані ЗМІ більш вільні і можуть діяти незалежно від уряду, але державна підтримка зазвичай загрожує свободі ЗМІ. Як вирішити цей парадокс? Прогресивний уряд повинен знайти нові форми підтримки ЗМІ і переконатися, що ці реформи не становлять загрози для демократії».

▪ Серед форм підтримки, які пропонується внести до європейського законодавства, – податкові пільги, різні форми державної реклами тощо.

▪ Аби ця підтримка була цілеспрямованою, експерт пропонує чітко відділити ЗМІ від інших інформаційних майданчиків. Також важлива етичність роботи ЗМІ. Верифікацією таких ЗМІ мають займатися професійні та громадські організації, а не держава.

Майже тими ж словами Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вже два роки переконує депутатів і урядовців створити економічні засади незалежності ЗМІ. Але на жаль, заплановані з цього питання комітетські слухання перенесені на невизначений термін – уже вдруге.

Андрій Власенко