Вікторія Лукашова з двома своїми колежанками — чи не єдиний у Вінниці виробник натурального морозива «Fanny bear». Вони виготовляють якісний та смачний продукт! Щоб якомога більше вінничан змогли оцінити їх продукцію, Вікторія намагається розширити реалізацію морозива. А для цього їй необхідні були кошти на морозильні камери.

– Рецепт нашого морозива – за старими стандартами, з натуральних складових. Молоко купуємо у фермерки з Гавришівки. У місцевого садовода — малину, смородину, вишню. Спочатку ми на вулиці варили лише сезонне морозиво. Потім придумали свій бренд, торговельну марку і розширили виробництво. На кошти гранту купили 5 морозильних камер, тепер нашим морозивом зможуть поласувати ще більше вінничан!

На розвиток сімейного бізнесу шукали кошти й вінничани Майя та Олександр. У них власний бізнес – туристичний клуб «Шалені бджоли».

– Ми займаємося подорожами, сплавами, тімбілдінгом. Хотіли розвивати кемпінг, але почалася війна, вимушені були з дитиною виїхати за кордон, тому витратили свої заощадження. Коли дізналася про проєкт від МХП, вирішила спробувати свої сили. Подали заявку і виграли 70 тис. грн. На ці кошти купили 10 спальників і 10 наметів різних розмірів. Бо нам часто не вистачає саме цього під час подорожей, — розповіла Майя Пчьолка.

– Організатори конкурсу «Роби своє» – БО «БФ «МХП Громаді» таким чином сприяють розвитку мікробізнесу. Конкурс виокремив найнагальніші питання, які постали перед громадами після 24 лютого. З-поміж них чи не головною є продовольча безпека в регіонах. Тому багато поданих проєктів були пов’язані з виробництвом продуктів харчування.

Загалом на участь у конкурсі зареєструвалося понад 700 учасників, надіслано 320 проєктів з 11 областей України, обрано 62 переможці. Бюджет конкурсу становив 5 млн грн. Це перший подібний конкурс у воєнних умовах.

Людмила ПОЛІЩУК