Понад 200 000 вимушених переселенців прийнято у нашу тиху та відносно безпечну Вінницю. Тисячі жителів області стали волонтерами та пішли на фронт. Проте колаборанти не сплять! Прихильники «руського мира» роблять все можливе, щоб розколоти населення та вкласти в голови людям, що націоналізм — це прокляття. Хоч насправді це всього лиш віддана любов до своєї країни, патріотизм та повага до державної мови.

І ось черговий прояв колаборацїї. На «гарячу лінію» «33-го каналу» надійшов дзвінок від читачів. Обурені вінничани заявили, що на полицях вінницьких торговельних центрів продаються пропагандистські антиукраїнські книги.

Ми вирішили перевірити книгарню, про яку йшлося у повідомленні. Наш журналіст відправився у торговельний центр «Мегамол», що по вулиці 600-річчя. Там ми знайшли книгарню «ТУТ – Товариство Унікальних Творців».

Коли заходили в магазин, то і гадки не мали, про яку літературу йдеться. Проте перехопило подих від центрової полиці магазину. Тут легендарні імена та портрети на обкладинках книг: Шевченко, Стус, Бандера… Я взяла до рук книгу про борця за незалежність України, людину, яка пів життя провела у в’язницях, бо не могла змиритися із жорстоким «режимом совєтів» – Степана Бандеру.

Там на обкладинці, під фото його руки, написано: «тероризм, фашизм, геноцид, культ». У мене відняло мову, я перегорнула сторінку і побачила напис: «Присвячується всім, хто загинув від рук українських націоналістів». Автор Гжегож Россолінський-Лібе. Гугл допоміг дізнатись, що це німецько-польський історик, який вивчає та описує роки голодомору, фашизм, нацизм та націоналізм…

Гортаю книгу далі, читаю передмову. А там, як кажуть, чорним по білому написано, що Степан Бандера — це загадкова постать історії, він винуватець тисяч смертей, «під­ривник» сталого режиму та революціонер… Саме тому автор вирішив дослідити постать та написав книгу про життя Степана Бандери на 600 сторінок (вартістю 500 грн), друкував її у київському видавництві «Антропогос — логос — фільм» та на кожній сторінці зазначав, що УПА та ОУН — це найжорстокіші націоналістичні рухи 20-го століття. Мовляв, це українські терористичні організації, які керувались принципом фашизму…

Тільки вдуматись, коли вся країна, від малих до старих, спі­ває «Батько наш Бандера, Україна — мати», коли весь світ молиться за життя наших військових, яких рашисти безбожно катують у полоні, у мирній Вінниці продається ось така «ватна» література. До слова, ОУН ніколи не була і не буде визнана терористичною організацією. Саме її лідер Осип Мащак своєю кров’ю написав Молитву Українського Націоналіста на стінах в’язниці піс­ля ув’язнення у 1936 році під час Львівського процесу.

Зараз сотні тисяч українських воїнів складають присягу на вірність Україні саме цією молитвою.

Степан Бандера боровся за вільну Україну. І мстився кожному, хто знущався над нашим українським народом. Тому зараз його і визнають Героєм, а не терористом…

Ми знайшли засновника цих книгарень. Роман Крижанівський — відомий письменник. Роками раніше заснував мережу книгарень, проте зараз ними не займається.

– Я вже не власник цих книгарень. Заснував їх декілька років тому. Ситуація мене шокувала, проте я впевнений, що власники і не знають нічого про це. Скоріше за все, це підсунуло видавництво. Я негайно зв’яжусь із власниками, порекомендую всі книги повернути цьому видавництву. Звісно, така література недопустима.., — прокоментував засновник книгарень «ТУТ» Роман Крижанів­ський.

Наші журналісти знову навідались у книгарню. Жодної книги цього видавництва немає, а ганьбу про життя Степана Бандери забрали з усіх магазинів.

Кожен прояв колаборації — це злочин. Повідомляйте нам про подібні випадки, будемо розслідувати разом.

Софія Копач