У частих випадках алкоголіки списані для суспільства, а ось церква не полишає надію врятувати таких людей молитвою. Один з центрів лікування алко- і наркозалежних людей створено в Отченашівці (старий масив селища Комаргорода) Томашпільського району при Покровській церкві. Чому стають алкоголіками і які духовні методи лікування – в інтерв’ю настоятеля церкви протоієрея Іоанна.

– Отче, з чого почалося лікування алкоголіків при церкві?

– Все пов’язано з тим, що у нашій Покровській церкві з 1903 року знаходиться чудотворний образ Божої Матері «Страстная», написаний на Афоні. І були неодноразові спостереження, що ікона Божої Матері «Страстная» зцілює саме таких нужденних хворих на всілякі пристрасті. Тут зцілялися наркомани і пияки, а також переставали пиячити ті, за кого молилися їхні рідні біля ікони. Відтак приблизно 10 років тому при Покровській церкві, з благословення правлячого архієрея, створено своєрідний умовний центр з надання допомоги алко- і наркозалежним.

– У чому полягає духовне лікування?

– Люди приїздять і залишаються тут на 2-3 доби. Для цього в нас є будиночок, де може розміститися кілька осіб. На реабілітації може перебувати тільки один хворий, обов’язково з рідними. Спеціально для зцілення такої людини кожні 3 години та кожні 6 годин, залежно від стану здоров’я та фізичних можливостей хворого, служаться акафісти. Зараз відбудовуємо монастир, де відповідна обстановка. Але можемо допомогти, порадити, підтримати і надати супровід залежним, щоб легше було пережити дійсно важкі випробувальні часи для родини, а особливо для самої людини.

– Як церква пояснює стан алкоголіків? Чому ними стають?

– Насправді – це духовна хвороба. Це така недуга, як і кожен гріх, має спокусу через ворога. Ворог людський спокушає кожну людину порушити заповіді Божі і згрішити. При цьому внушає по-різному: найчастіше вговорює, так, як Адама і Єву. Мовляв, спробуй цей заборонений плід, буде тобі добре, буде тобі легше. Звісно, обманює. Замість того, щоб себе осудити у цьому гріху, то людина оправдовує себе та свої дії. При цьому звинувачує своїх близьких, рідних, знайомих, а себе бачить хорошою. З духовної точки зору ворог має повне право володіти такою душею. Доходить до страшних станів, що допомогти може тільки дуже щира і наполеглива родинна молитва.

– Зцілюються усі?

– Не всі, бо не всі сприймають слово Боже як діти. Хтось з користю, хтось з нетерпінням, хтось вважає себе гідним зцілення, то це дуже страшний стан вважати себе кращим, аніж хтось, що маєш якусь перевагу.

Вразив мене ось такий випадок. В одній сім’ї син і батько – колишні моряки – почали дуже пити, дійшло до білої гарячки. І якось підійшла до мене їхня мати у сльозах і в благаннях, щоб допомогти. Мене здивувала простота і довірливість літньої жінки, мов дитини. Хоч вона була нецерковна, але заради спасіння рідних рішуче змінила спосіб життя – виконувала усі приписи священика. Почала молитися, сповідатися, поститися, ходити у храм Божий. Пройшло 7 днів такої щирої молитви – і її рідні перестали пити й не п’ють по цей час.

– Як поводитися з алкоголіками в сім’ях?

– Якщо хтось вважає себе кращим за інших, то, звичайно, терпіти когось не буде. При найменшому «щось не так», починає поводити себе агресивно до будь-кого з членів родини, а, тим більше, до тих, хто має недуги пияцтва. То, звичайно, в оточенні п’яниць і наркоманів така людина почувається нормально. Бо це її середовище. У сім’ях, за словами апостола Павла, треба проявляти, насамперед, любов до всіх, бо де немає любові, то «нічто єсть». Без любові ми – ніщо і наші діла – нічого. Хто наш хрест? Наші рідні – ті ж алкоголіки, наркомани. Ось де наш хрест. Христос на Страшному суді запитає, як ми несли ось цей наш хрест – чи терпіли алкоголіків, неслухняних дітей. Як ми цей хрест несли: кинули його чи підняли.

– Тобто оці наркомани і алкоголіки недоотримали любові у сім’ях. Десь їх просто не зрозуміли?

– Багато є різних ситуацій. Буває, немає любові, а буває, немає строгості або ж людину не виховали чи не подали їй хорошого прикладу. Це не просто залежність, це глибше, щось сталося у сім’ї. Буває і по-іншому: нападає ворог, спокушає, і людина не може утриматися. Сім’я нормальна, а один страждає. І обов’язок священика та рідних виправити становище, показати дорогу правильну. Адже немає жодної людини на землі, яка б хотіла пропасти, мучитися вічно. Ніхто не хоче бути списаним для вічності і перебувати в темноті, а навпаки – жити у теплі, при світлі, з Богом, щоб надійно було.

– Як вдома їх лікувати? Адже алкоголіки не вважають себе такими і не хочуть йти в наркодиспансер?

– Так само, як ця раба Божа, котра прийшла до Божої Матері й просила за своїх рідних, покаявшись. Закон Божий – це так само, як закони фізичні: вони об’єктивні, це – істина, яку заперечити ніхто не може, і вони обов’язково спрацюють.