Вінницягаз провів пресконференцію для представників засобів масової інформації.

Наближається опалювальний сезон, розпочався новий «газовий рік», тож обговорили основні питання, які турбують сьогодні і споживачів газу, і АТ «Вінницягаз» як Оператора газорозподільних мереж.

Перш за все, представники компанії відмітили, що з початку повномасштабного вторгнення окупантів АТ «Вінницягаз» жодного дня не припинив роботу. Підприємство працює у посиленому режимі. Забезпечує розподіл газу майже пів мільйона споживачів, утримує мережі, проводить їх ремонт та модернізацію. Щоб у кожній оселі, в дитячих садочках, лікарнях, на кожному підприємстві був газ. Поряд з виконанням покладених на підприємство державою функцій розподілу газу, Вінницягаз надає гуманітарну допомогу ЗСУ, лікарням, підрозділам тероборони, місцевим громадам та особам, які вимушено покинули свої домівки.

В умовах війни Вінницягаз зумів виконати усі заплановані роботи на газорозподільних мережах завдяки професійній роботі колективу, налагодженій співпраці з європейськими партнерами та власному логістичному центру РГК. Крім того, підприємство має власне виробництво шафових газорозподільних пунктів на базі заводу RGC PRODUCTION. Виготовило 320 ШГРП не лише для потреб Вінниччини, а й для деокупованих територій та інших регіонів. Сучасне обладнання забезпечує надійну та стабільну роботу системи.

Усі роботи на мережах — і щоденні, і періодичні, ремонт і заміна застарілого обладнання, робота аварійно-диспетчерської та інших служб, завдяки яким газорозподільна система функціонує і в кожного споживача 24/7 є газ, фінансуються за рахунок тарифу на розподіл газу.

З початку року тариф на послуги розподілу газу для АТ «Вінницягаз» не змі­нився та складає 2,112 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ). Тариф встановлений державним регулятором НКРЕКП. Так само державний регулятор визначає напрямки використання таких коштів.

З травня цього року у багатьох споживачів змінився постачальник газу. Однак, цей факт жодним чином не відобразився на отримання споживачами послуг розподілу газу. Ці послуги і надалі надає АТ «Вінницягаз». Споживачі, як і раніше, мають передавати показання лічильників АТ «Вінницягаз», з 1 по 5 число щомісяця. За допомогою сервісів 104.ua. отримані дані підприємство вносить на єдину інформаційну платформу, де кожен постачальник знаходить інформацію про кількість використаного газу кожним його споживачем та формує рахунки за спожитий газ.

Звертаємо увагу споживачів, що у них тепер є два особових рахунки. Один в системі газорозподільної компанії «Вінницягаз». Цей особовий рахунок має 10 цифр. Він не змінився. Є на рахунках за розподіл газу і в онлайн-сервісах 104.ua. Його споживачі використовують для передачі показань та оплати розподілу газу.

Другий особовий рахунок споживачі мають у системі їхнього постачальника газу. На сьогодні це переважно Нафтогаз. Цей рахунок має 9 цифр і використовується для оплати спожитого газу.

В оплаті послуг розподілу газу все також без змін. Термін оплати послуги — до 20 числа місяця, в якому отримуєте послугу. Тобто, за вересень до 20 вересня, за жовтень до 20 жовтня і т.д. Розмір щомісячної плати до кінця року сталий. Реквізити не змінилися.

30 вересня закінчився «газовий рік», що тривав з 01 жовтня 2021 р. по 30 вересня 2022 р. Вартість послуг доставки газу розраховується щорічно, індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить від обсягу споживання впродовж «газового року». Тобто на 2023 рік плата за доставку для кожного споживача розраховується, виходячи з обсягу спожитого ним газу в період з 01.10.2021 р. по 30.09.2022 р. Цей обсяг множимо на тариф і ділимо на 12 місяців. Так отримаємо розмір щомісячної плати для кожного споживача.

Останнім часом, на жаль, маємо поширення у ЗМІ та соціальних мережах недостовірної інформації щодо припинення діяльності газорозподільних компаній. Це прикре незнання і нерозуміння норм чинного законодавства та роботи критичної інфраструктури, що може дестабілізувати ситуацію в суспільстві та негативно вплинути на роботу операторів ГРМ. У зв’язку з цим наголошуємо, що АТ «Вінницягаз» є оператором критичної інфраструктури регіону та єдиною компанією, яка забезпечує стабільність розподілу газу для майже пів мільйона споживачів області.

Внесені Кабінетом Міністрів України зміни до порядку розрахунків, а саме — розщеплення коштів із спеціального рахунку газорозподільних компаній між суб’єктами ринку газу, є технічним питанням, не порушують функцій Операторів ГРМ у наданні послуг розподілу газу та не торкнуться споживачів газу.

Серед іншого, фахівці компанії наголосили на необхідності дотримання споживачами правил безпеки при користуванні газом. Що особливо важливо з початком опалювального сезону.

Василь ГОЛОВКО