Та мало хто здогадується, що більше ста років тому тут був найстаріший і чи не найошатніший готель Вінниці — «Центральний», збудований у 1893 році на кошти Іцека Гофштейна. На старих листівках будинок заледве можна впізнати: у розквіт свого існування він був прикрашений балконами, ліпним оздобленням, башточками і дахом, пофарбованим наче шахова дошка. Радянська доба, як могла, познущалася над будинком, перетворивши його на брудно-сірого привида. Не так давно тут була прокуратура міста, але коли стіни почали вкриватися тріщинами, бо ж під будинком вінницькі підземелля, правоохоронців переселили, і тепер у цих стінах майже нікого немає. Залишився хіба що магазин. На інших дверях багато років висить табличка про те, що приміщення здаються в оренду.

Але вже 21 грудня виконком міської ради вирішив віддати це приміщення ТОВ «Поділля Приват», котре вже почало розробку проекту на зведення чергового торговельно-розважального комплексу. Чи означає це, що старий готель отримає нове життя? Чи його просто знесуть, як доведений до аварійного стану безнадійний об’єкт?

– Думаю, що будівлю доведеться зносити. Це не зашкодить іншим будинкам, просто приберуть будинок-вставку. Жодних проблем не виникатиме, — запевнив головний архітектор міста Олександр Рекута. — Наскільки я пам’ятаю, є технічне обстеження стану цього будинку, і там є деякі конструкції, які наразі вже в аварійному стані. До речі, будинок не є пам’яткою архітектури, а вважається просто будівлею, тому її можна зносити. Там складні інженерно-геологічні умови, тому що у цьому місці точно є підземні ходи. Тому все це потребує достатньо  серйозної проектно-кошторисної та інженерно-геологічної документації. Інвестор планує розмістити тут торговельний комплекс, але є домоваленість з міською радою, що третій поверх будівлі, на підставі інвестиційної угоди, буде відданий у комунальну власність міста, для організації музею Вінниці. Сам інвестор ще хоче відкрити там свій міні-музей скла. Проекту ще немає, це тільки міська влада надала дозвіл на його виготовлення.

Щодо цінності самої будівлі, то тут розгорнулася справжня суперечка. Одні вважають, що цінності вона не має, бо збудував її не Артинов. І суміжна вона зі знищеними пам’ятками: православною парафіяльною церквою святих Кузьми й Дем’яна 18 ст. та синагогою кінця 19 ст. Інші переконані, що більше цінності має клаптик землі в історичній частині міста… Бо поволі стирається історичне обличчя Вінниці, вона втрачає свій шарм, занепадають старі будівлі. Такі відгуки вінничан у соціальних мережах свідчать лише про одне: потрібна цілісна концепція розвитку історичного центру міста.

Сергій Капуста, один з власників будівлі на Соборній, 29, розповідав журналістам:

– Цей будинок в аварійному стані. У нього повністю відсутній фундамент. Якби був шанс, то ми зробили б щось на кшталт того, як відновлювали готель «Франція». Старовинних підземних ходів, про які розповідають у соцмережах, такого під старим будинком немає. Там тільки розвалини та закинуті підвали. У новому будинку перший поверх залишиться під ті магазини, які є зараз. У нас є інвестиційна угода з міською радою, за якою ми цю будівлю купували. У ній вказано, що третій поверх новобуду маємо віддати під музей. Ще одне приміщення на іншому поверсі здаємо в безкоштовну оренду місту строком на 10 років під другий музей. Що там будуть за експозиції — точно не знаю. Крім того, позаду нового будинку створимо двоповерховий паркінг, що розвантажить вулицю Соборну. Цей будинок стане прикрасою центру Вінниці. Можу сказати точно — стиль будинку не буде таким, як у торгового центру, що збудували біля костьолу.