Спочатку це здається дивним — який зв’язок може бути між Францією і Крижопільським районом, досить віддаленим куточком Вінниччини? А пояснення просте — Василь Романцов, директор місцевого Заболотненського вищого професійного училища №31 ім. Данила Заболотного, є членом Європейського фонду підтримки профтехосвіти в Україні. За запрошенням фонду Романцов виїздив до Франції, де зав’язались зв’язки з Рессенським сільськогосподарським ліцеєм у французькій провінції Рон-Альп та з іншими навчальними закладами у Клермон-Феррансі, Ліллі, Парижі, Ліоні, Руані. Студенти і викладачі ВПТУ №31 під час виробничої практики у цих містах бачили чимало цікавого.

…Ще Оноре де Бальзак писав про унікальний спосіб вилікуватись від сухот – хвороби невиліковної у 19-му столітті! Письменник пропонував хворим по кілька годин вдихати аміак від купи гною на тваринницькій фермі. Сучасні вчені дослідили, що найбільш корисним у цьому сенсі є гній віслюків…

– Недаремно охоронець на нашій ослиній фермі вилікувався від астми, — посміхаючись, розповів Василь Романцов. — Зараз маємо 50 голів породистих віслюків. Наше завдання у цьому році — сформувати окреме стадо ослиць. Вони дають небагато молока, доїти їх важко. Але осляче молоко має такі цілющі властивості, що варто докладати зусиль.

Ще в дитинстві малий Василько Романцов закохався у віслюків, ці милі тварини катали його на возику. А згадав про них, коли одна француженка надоїла ослячого молока і порадила втерти у бородавку на руці. Через добу бородавка зникла! Вичитав, що у цьому молоці багато білків, керамідів, що воно за рахунок природного колагену вирівнює зморшки, регенерує і омолоджує шкіру. І тоді у 2012-му у Туреччині придбав перших віслюків!

– Зараз ми налагодили випуск сиру із ослячого молока. А у Франції на його основі роблять креми, мазі, варять мило, — продовжив Василь Никифорович. — Вже налагодили співпрацю між нашим училищем і навчальними закладами Ліона і Руана, почали роботу з виробниками косметичного мила з додаванням ослячого молока. Тепер у Франції вже випускають невеликі партії такого мила з нашим продуктом з Крижопільщини! А самі найближчим часом будемо виробляти його на базі навчального центру у сусідньому Чорномині. Там вже є все необхідне обладнання.