У Конгрес США внесли законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму і визнання дій росіян в Україні актом геноциду.

Старший радник Конгресу США Пол Массаро у Twitter: “Конгрес розгляне визнання дій РФ в Україні актом геноциду.

Сенатор Ліндсі Грем та член Палати представників Тед Ліу вимагають визнання Росії терористичною державою”.

Держава-спонсор тероризму» – це «почесний» статус, який надається виключно США окремим країнам за підтримку актів міжнародного тероризму. Може це зробити лише Державний секретар, який є частиною уряду США і призначається президентом за схвалення Сенату. З 26 січня 2021 року посаду Держсекретаря США обіймає Ентоні Блінкен.

Тероризмом в даному випадку для «країни-спонсора» вважається сприяння терористичним організаціям, вчинення терористичних актів агентами відповідної держави, або організація і сприяння кібертероризму.

Такий статус тягне за собою юридичні, економічні та дипломатичні наслідки. Країна перетворюється на вигнанця на всіх основних міжнародних майданчиках, більшість держав світу не бажатимуть мати справ з нею через ризик ускладнення відносин із світовим поліцейським – Сполученими Штатами.

Усі обмеження для «спонсорів тероризму» перераховані в декількох основних законах.

Перший – Розділ 620A Закону про іноземну допомогу 1961 року з поправками – забороняє допомогу США для таких країн.

Другий – Розділ 40 Закону про контроль за експортом зброї, який «забороняє експорт, кредити, гарантії, іншу фінансову допомогу, ліцензування експорту та загальне постачання боєприпасів відповідно до цього закону»;

Третій – Розділ 1754(c) Закону про експортний контроль від 2018 року – ліцензування та контроль; а також деякі інші.

При цьому «набір» застосованих норм для кожного статусу зазвичай унікальний. Тобто, статус «держава-спонсор тероризму» це певний конструктор, що складається з окремих норм з посиланнями на окремі закони, також і окрім перелічених вище.

Справа в тому, що вже ухвалена Сенатом резолюція лише закликає Держсекретаря прийняти відповідне рішення.

Однак Конгрес може юридично закріпити за росією відповідний статус, адже саме цей орган надав повноваження держсекретарю, а відтак може зробити все самостійно.

Так, раніше спікер Палати представників США Ненсі Пелосі уже зверталась до держсекретаря Ентоні Блінкена із закликом оголосити росію державою-спонсором тероризму, і наголошувала, що інакше це зробить Конгрес.

Правда, це стане можливим, якщо тільки Байден підпише прийнятий закон. Але в будь-якому разі таке рішення означатиме суттєвий політичний тиск, і у 2017 році саме Конгрес зрештою змусив Держдеп повернути Північній Кореї статус «країна-спонсор тероризму».

Андрій Власенко