В Росії звинуватили спецслужби цієї країни  і заявили, що вони причетні до теракту.

Бо саме з цієї країни прибула вантажівка, яку підірвали там.

Всі болгарські ЗМІ передають цю новину. Повідомляють, що за заявою росіі розпочалось розслідування.

Служба контррозвідки Болгарії розслідує російські заяви про те, що вантажівка, яка підірвалася на Кримському мосту, прибула з цієї країни.

Розслідування розпочалося за розпорядженням в.о. прем’єр-міністра Галаба Донева одразу після того, як Кремль оприлюднив цю інформацію. Спецслужби також повідомили болгарську прокуратуру.

“Перевірки проводяться Державним агентством національної безпеки (SANS) і Міністерством внутрішніх справ”, – заявив прессекретар уряду Антон Кутев.

У неділю глава Слідчого комітету Росії Александр Бастрикін на зустрічі з президентом рф заявив, що маршрут вантажівки, яка підірвала Кримський міст, починався в Болгарії, а потім проходив через Грузію, Вірменію, Північну Осетію і Краснодарський край.

Натомість речник Єврокомісії Пітер Стано назвав слова Бастрикіна недостовірними.

“У нас немає можливості дізнатися, що сталося в суботу на мосту, що призвело до вибуху, які причини. Ви знаєте довіру до багатьох так званих “розслідувань” в Росії. Я б не довіряв тому, що вони говорять”, – сказав він.

Стано нагадав, що Крим є частиною України, а Керченський міст є незаконним об’єктом.

Колишній прем’єр-міністр Бойко Борисов, який переміг на останніх виборах і намагається сформувати коаліцію, прокоментував терміни “болгарський слід” як несмак, пояснивши, що не може бути, щоб вибухівка була завантажена в Болгарії, тому що немає ніякої можливості перетнути кордон.

“Якби я був на місці російських служб, я б більше цікавився тим, де була завантажена вантажівка і що стало причиною вибуху. Це головне… Зараз під час війни всі прагнуть скинути напругу”, – додав Борисов.

Лідер партії “Ми продовжуємо зміни”, колишній прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков закликав тимчасовий уряд відкинути натяки Кремля про болгарський слід у підриві Кримського мосту.

“Ми не згодні з нагнітанням страху і паніки з боку Кремля і причетністю імені Болгарії до подій, пов’язаних з Кримським мостом. Ми закликаємо болгарську владу та тимчасовий уряд негайно розслідувати цю справу та відкинути інсинуації Кремля про болгарський зв’язок з цією подією. Час не чекає”, – сказав Петков.

Нагадаємо, що в Болгарії на початку місяця пройшли вибори і населення досі розділене на два умовних табори – хто підтримує Україну, а хто прихильник рф. Бо популістські проросійські партії годували деякий лекторат фейками про «червону армію яка прийде разом з путіним і звільнить їх від обов’язкової вакцинації та принесе дешевий газ…». Про «окупацію Європи США і наживання на війні – через це, мовляв, зріс долар а впало євро…».

Опоненти в свою чергу звинувачували партію, яка виграла вибори і набрала четвертину голосів «у змові з рф і будівництві вітки газопроводу, який допомагав державі-агресору, але не відстоював інтереси Болгарії».

Чи допоможе об’єктивне розслідування показати, що «спецслужби Болгарії не чинили терактів на території рф. А ця країна на чолі з фюрером суцільна фабрика фейків» – покаже час.

Як і розвіє в головах деяких болгар міф про те, що «рф і путін ето хорошо»…

А зараз без перебільшення скажемо, що в Болгарії вчорашні звинувачення рф у причетності до підриву кримського мосту стали сенсацією номер один.

Тетяна Квасюк