Покладемо квіти на могили, запалимо свічки у церквах та обіймемо сиріт і вдів… Пам’ятаємо! Сумуємо! Переможемо! – так атовці Вінниччини анонсували Дні пам’яті кіборгів ДАПу із 16 по 21 січня…

– Згадаємо і пом’янемо кожного поіменно! Бо цей тиждень у січні – чорна дата для кожного захисника Донецького аеропорту. Адже із 16-го числа вже 100% треба було витягати хлопців із ДАПу… Натомість генерали дали команду на штурми, щоб розширити зону нашого контролю. Але наших накрили артилерією, танками, потім були 2 підриви, і вся вежа, термінали та бетонка вкриті кров’ю кращих синів країни. Так, вони своїми життями вписали свої імена в історію Незалежності України. І ми, скільки будемо жити – пам’ятатимемо наших всіх хлопців із Донецького аеропорту, – розповів «кіборг» із Вінниці Роман Смішний.

Нагадаємо, що оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року.

За стійкість українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом мужності.

В аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку Дніпро-1, Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших.

Тільки 18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-«кіборгів».

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 військових, серед яких 7 вінничан…

Сергій ГОДУН