Голова правління МХП Юрій Косюк прийняв рішення допомогти Ладижину якісно втілити в життя медичну реформу.

Зокрема  першочергове завдання холдингу – забезпечити медиків у містах присутності МХП необхідними знаннями, методичними матеріалами та інструментами впровадження реформи.

Саме тому Ладижин в переліку 15 міст України став частиною пілотного проекту при Міністерстві охорони здоров’я.

А своїм завданням №1 в місті та громадах, що співпрацюють із МХП, холдинг вважає таку медичну реформу, коли ладижинець отримає якісну та вчасну допомогу лікарів.

Але для чого це потрібно МХП? Навіщо його керівництву перейматися та витрачати кошти на проведення медичної реформи у Ладижині?

– Ми відчуваємо соціальну відповідальність та небайдужість до долі Ладижина. Тільки наших співробітників у місті та поруч із ним мешкає більше ніж 5 тисяч.

Крім того, є ще члени їхніх родин, тому впевнено можна сказати, що це дуже важливе питання щонайменше для 15-20 тисяч людей, – наголошує Альона Кузьменко, директор по зв’язках із громадськістю і корпоративної соціальної відповідальності МХП. – Ми хочемо зробити все можливе для того, щоб медична реформа у Ладижині відбулась ефективно і місто стало прикладом позитивних змін.

Тим більше, що є велике бажання міського голови Валерія Коломєйцева та депутатського корпусу зробити ладижинську лікарню найкращою в регіоні.

У кінцевому підсумку виграють мешканці Ладижина, яким стане доступне якісне медичне обслуговування.

Усю зібрану на початку грудня первинну інформацію про ситуацію в медицині Ладижина Альона Кузьменко відправила робочій групі, яка працює спільно з МОЗ. Дані проаналізували, і вже є перші кроки у втіленні медреформи у Ладижині.

Представники медичної галузі міста братимуть участь у тренінгах та семінарах із бюджетування, менеджменту, навчатимуться довгостроковому плануванню та управлінню.

Перший тренінг відбудеться 15-19 січня, на ньому буде присутній єдиний представник Вінницької області, і саме з Ладижина.

За посередництва МХП у міську лікарню направили профільних спеціалістів, які допоможуть втілити у життя кращу практику впровадження медреформи, тому що вони мають такий досвід у містах, де проводились пілотні проекти.

– Компанія зробить усе для того, аби мешканці міста розуміли, що реформування рухається у правильному руслі, і в результаті вони отримають гідне, на високому рівні, забезпечення медпослугами.

МХП – надійний партнер Ладижина, на якого завжди можна покластися, – підкреслила наостанок Альона Кузьменко.

У перший робочий день 2018 року, 2 січня, міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев мав тривалу телефонну розмову з Альоною Хитровою, керівником практики «Медицина та фармація». Пані Альона – одна з медичних експертів, запрошених МХП у Ладижин.

Альона Хитрова та інші спеціалісти, приїхавши в Ладижин, мають ознайомитися зі станом справ у медицині міста, оглянути приміщення лікарні, обладнання, поспілкуватися з пацієнтами.

Також 10 січня до міста приїхали медичні експерти, що допоможуть владі та громаді    Ладижина  зробити перші кроки    до реформи системи охорони здоров’я.

А за місяць-півтора «медичний патруль» надасть міській владі, головним лікарям ладижинської лікарні та центру надання первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) рекомендації щодо підвищення рівня надання медичних послуг містянам.

– Головне завдання експертів – налагодити роботу міського центру надання первинної медико-санітарної допомоги.

Для ладижинців зокрема та всіх українців загалом – це практично новий незнайомий підрозділ, – пояснює мер міста. – Тому експерти зберуть  співробітників новоствореного центру та нададуть інформацію про те, як їх будуть фінансувати та від чого залежатиме їхній заробіток.

Спеціалісти ЦПМСД повинні розуміти, як вони мають працювати і як оплачуватиметься їхня праця. Це дуже важливо.

– Крім того, порадувала новина, яку мені повідомила Альона Хитрова: згідно з новим законом і терапевти, і педіатри мають право працювати сімейними лікарями без проходження спеціальних курсів. Тому що за рекомендацією  спеціалістів департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА ми вже планували відправляти медиків на курси.

Наприкінці розмови міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев сказав:

– Хочу висловити щиру вдячність Юрію Косюку за те, що він вболіває за громаду Ладижина. Немає жодного напрямку, де він не бажав би допомогти громаді нашого міста. Під час свят дарує містянам концерти, феєрверки, пригощання. На підприємствах МХП створено тисячі робочих місць для ладижинців.

Також Юрій Косюк робить усе, що стосується реалізації медичної реформи. Він вважає своїм обов’язком допомогти ладижинцям у вирішенні цього важливого питання.

Світлана Левицька