Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв заявляє, що підготовлений мобілізаційний ресурс росіян складає близько 2 мільйонів осіб, а загалом мобілізаційний ресурс – близько 29 мільйонів.

Наєв в ефірі телемарафону
повідомив: “В цілому в РФ підготовлений мобілізаційний ресурс — приблизно до 2 мільйонів осіб. А загалом їхній мобілізаційний ресурс — близько 29 мільйонів осіб.

Росіяни у прагненні досягти тих цілей, які вони ставлять перед собою, будуть підвищувати кількість мобілізованих. Тому ми маємо очікувати і таку ситуацію і бути готовими для вирішення її на наших умовах”.

Наєв пояснив, що підготовлений мобілізаційний ресурс — це особи, які нещодавно були звільнені з військової служби і брали участь у тренуваннях та військових зборах.
Відповідаючи на питання, чи зможе російська мобілізація зупинити контрнаступ українських сил, Наєв підкреслив, що все залежатиме від ресурсів, які матиме ворог і ресурсів, які поставлятимуть Україні її партнери.

“У цій боротьбі ресурсів, звісно, західна зброя більш новітня, високоточна. Те, що нам передають, ми дуже швидко опановуємо і використовуємо. Відповідно, якщо ми вчасно отримаємо необхідну нам кількість озброєння і військової техніки, то перевага буде на нашому боці”, – впевнений він.

Щодо заявлених Росією 300 тисяч мобілізованих, Наєв висловив думку, що це призведе до створення нових військових формувань на території РФ, “за допомогою якої військово-політичне керівництво РФ і їх військове командування буде намагатися здійснити перегрупування і може навіть вплинути на переформатування їх стратегічної наступальної операції”.
“Вони можуть утворити більше 3 армійських корпусів, 4 дивізій, 10 організаційних структур типу полк, 10 мотострілецьких дивізій територіальних військ і до 3-4 бригад територіальних військ. Тобто це така потужна сила, але для її підготовки необхідний час”, – сказав він.

Наєв підтвердив, що мобілізовані росіяни прибувають на територію Донеччини та інші напрямки.
Відповідаючи на питання про можливий новий наступ з боку Білорусі, зокрема на Київ, командувач Об’єднаних сил наголосив, що станом на зараз ЗСУ до нього готові, і в разі збільшення загроз також будуть збільшувати сили для захисту.
А тим часом Російських військових, яких нібито мали відправити на “заняття з тактики” в Криму, везуть на війну в Україні та утримують у потягах майже тиждень.
Російське видання “Важные истории”
повідомляє: “Всупереч обіцянкам саратовського губернатора щонайменше частина з них замість “занять із тактики” в Криму їде в бік фронту”.
Пряма мова мобілізованого росіянина Олексія: “Води немає, задихалися тут три доби, вперше сьогодні випустили. Причому в поїзді ми з понеділка, останні два дні ми нікуди не їдемо, просто стоїмо тут під замком на якійсь станції”.
Видання уточнює, що Олексій – житель Саратова. Він, як і ще кілька сотень його земляків, був мобілізований наприкінці вересня. Їх розселили в піонертабори, де вони провели півтора тижні на так званому “бойовому злагодженні”.
Президент Володимир Зеленський переконаний, що Росія вже перебуває в атмосфері своєї поразки й безнадійності.
У вечірньому зверненні президент заявив;
“Погляньте, як занепокоєний ворог. Послухайте, що і як запитують у керівника цих терористів, коли він все ж таки виходить до людей, до журналістів. Росія вже в атмосфері своєї поразки, вже в атмосфері безнадійності для себе.
Так, у них ще є люди, яких вони кидають в атаки. У них є зброя, ракети і “шахеди”, які вони застосовують проти України. У них поки що є можливість тероризувати наші міста і усіх європейців, шантажувати світ. Але у них немає шансів. І не буде. Бо Україна рухається вперед”.

Андрій Власенко