У Вінницькій військовій частині 3008 повідомили, що меморіал урочисто відкрили на фасаді Краснопільського ліцею, де навчався випускник – герой. Ескіз створили його побратими, які  пліч–о-пліч 8 років  служили у лавах Нацгвардії. Бойові товариші приїхали вшанувати пам’ять захисника. Присутні були також односельчани та однокласники воїна. Рідні та друзі, пишаються Миколою і переконанні, що тепер він назавжди увійде до підручників новітньої історії України. Почесне право відкрити пам’ятний знак гвардійцю, який загинув заради мирного неба та щасливого майбутнього надали батькам. Меморіал освятив військовий капелан.

Майстер-сержант Микола Лановенко врятував командира свого підрозділу і його заступника. Сам загинув у бою на Донеччині.

– Микола – справжній патріот. Вийшов з Криму, де розташовувалася його частина, щоб бути вірним народу України. Згодом  продовжив службу у вінницькій частині Нацгвардії. Був командиром відділення патрульного взводу. У мріях бійця було стати офіцером, – згадують побратими.

За проявлений героїзм у захисті територіальної цілісності і незалежності держави, відданість присязі майстер-сержант Микола Лановенко нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).