До Німеччини в понеділок прибув новий український посол – колишній спецпредставник міністерства закордонних справ з питань санкцій Олексій Макєєв, який замінив на цій посаді Андрія Мельника.

Відповідне відеозвернення Макєєв оприлюднив у Twitter.

“Дякую федеральному уряду за всю допомогу та зброю, яка була надіслана в Україну, щоб ми могли захистити себе у цій варварській війні. Я маю бути відвертим. Нам потрібно більше. Нам потрібно значно більше. І я буду працювати для того, щоб ми, європейці, українці та німці, зробили нашу Європу безпечною”, – сказав посол.

Як відомо, посла Андрія Мельника, який вимушений був зсувати глибу заборони експорту зброі в Німеччині і часом вдавався до різких характеристик високопосадовців, відкликали до Києва.

За офіційною версією – через ротацію. Негласну – попросило керівництво цієї країни.

Андрій Мельник, який пробув на посаді вісім років, у суботу покинув Німеччину і, як заявив німецьким ЗМІ, буде працювати в Україні заступником міністра закордонних справ.

Андрій Мельник запам’ятався у Німеччині різкими, іноді дуже недипломатичними заявами, просуваючи рішення на користь України – як, наприклад, сказав, що канцлер Олаф Шольц “вдає ображену ліверну ковбасу” (німецький фразеологізм, який означає вдавати безневинно ображеного), хоча згодом перепросив за свої слова.

Серед останнього, Мельник послав за маршрутом російського корабля Ілона Маска за його пропозицію для України піти на поступки РФ.

Маск навіть згадав цей вислів і сказав, що піде туди, куди його послав дипломат.

Але потім передумав і заявив, що й далі співпрацюватиме та підтримуватиме Україну.

Андрій Власенко