«Не один рік на Вінниччині орудує банда, яка нападає на фермерів», – заявили керівники сільгосппідприємств.

Трагічні приклади наводили фермери з Іллінецького, Оратівського, Погребищенського, Немирівського і Липовецького районів на зібранні у Оратові у суботу, 13 січня.

…Перед Новим роком, 29 грудня минулого року, о 2-й ночі в с. Заруддя був скоєний зухвалий розбійний напад на фермера Віктора Мартинюка. Троє нападників у балаклавах, з автоматами, зв’язали скотчем його дружину, сина, невістку і 4-річну онучку. Били, катували, вимагали гроші…

10 жовтня невідомі особи серед білого дня обікрали оселю фермера Віктора Сандула в с. Лопатинка…

25 серпня о 6-й ранку озброєні зловмисники з метою пограбування напали на фермера Івана Любарського в с. Чернявка, поранили його у ліву руку, завдали тілесних ушкоджень…

28 березня троє невідомих у камуфляжі пограбували ХПП «Фарвуд», побили охоронника і директора, охоронник два тижні лежав у лікарні…

Невідомі стріляли у фермера Олександра Колотуцького з с. Дзюньків, у Валерія Ярошенка з Погребища; скоїли розбійний напад і спричинили матеріальну шкоду в особливо великих роз-мірах жителям Погребища Олександру Шлапаку, Євгену Глущуку і Галині Апічук. Ще раніше жорстоко побили, поламали ребра, пальці на руках і, врешті, забили лопатою на смерть Анатолія Максименка з с. Війтівців Липовецького району. Бандити били, мучили, катували Петра Ковальчука з Оратова, внаслідок чого він помер… Більшість цих злочинів залишились нерозкритими.

– Відбуваються масові організовані напади на фермерів Вінниччини! Це не випадкові злочини, не простаки їх вчиняють. Вони вміють ставити глушники на мобільний зв’язок, приїжджають за наводкою із вогнепальною зброєю, з драбинами, мотузками. Ці групи добре організовані, одягнуті у форму, бронежилети, із закритими обличчями, озброєні спецзасобами, автоматами. Вони залякують нас і винищують! Доводиться спати з пістолетом під подушкою, а наші діти бояться на вулицю вийти, — офіційно заявляли фермери.

Чому ж резонансні злочини залишаються нерозкритими? Учасники зборів наголошували, що поліція працює дідівськими методами, пішки ходить по лісах-полях… Бо не вистачає транспорту, бензину, немає відеокамер, у райвідділі не вистачає 12 співробітників при зарплаті до 8-10 тис. грн. Важкі злочини зазвичай розглядають у області, де про щось дізнатись непросто.

– Як поліція кваліфікує справи? Коли фермеру загнали три кулі в живіт — то хіба це хуліганство, як вони пишуть? Коли Калинівка вибухнула чотири місяці тому, то чому винних досі не знайшли, чому ніхто не покараний? — обурювались учасники зустрічі.

У ході обговорення були прийняті рішення про організацію роботи Державної служби охорони, про сигналізацію, тривожні кнопки, про встановлення відеокамер і освітлення у селах.

– Допомогти поліції, звичайно, треба, але цього мало! Від імені колег заявляю, що не один рік на Вінниччині орудує банда, яка масово нападає на керівників сільгосппідприємств. Мета одна — не дати їм працювати і забрати землю! І з цим не впорається не тільки Оратівський чи інші ра¬йони, але й Вінницька область, бо «ноги ростуть» із Києва! І ви самі це знаєте! — звернувся місцевий фермер Віктор Іванович Сандул до присутнього на зборах народного депутата Р. Демчака. – Тисячі законів приймає Верховна Рада, а де результат? Українці живуть все гірше і гірше!

– Скоро корів у зоопарку будуть показувати, бо їх повирізають! Робити нікому буде, бо молодь за кордон рванула! Села вимирають! А кимось добре підготовлені злочинці системно нападають на фермерів. Доки влада буде нас додушувати? — підтримали чоловіки.

Цілий вал наболілих проблем висловили фермери — про орендну плату, яка, згідно з Земельним кодексом, повинна бути не більше 12% від вартості ділянки, а на практиці доходить до 100%; про заміну довічного володіння землею на право постійного користування, а тепер нібито і це збираються відмінити; про те, що «Рябі» виділили 4 млрд грн. із держбюджету, а фермерам — ні копійки; про розблокування податкових накладних, про перспективні плани розвитку сільського господарства України та багато іншого.

– Очільникам держави не на Мальдівах треба Новий рік зустрічати, а тут, зі своїм народом! Чому вони в Україні не живуть, не лікуються у наших лікарнях, дітей своїх тут не навчають? — запитували фермери. — Йде тотальне винищення села! Власть імущі спочатку вгроблять Україну, а потім — що, китайців сюди завезуть? Якщо Президент, Верховна Рада не повернуться обличчям до людей, ми ніколи голосувати за них більше не будемо!

– Українці такі трудяги, яких в світі немає! Я фермер з 1992 року, ми забезпечуємо робочі місця, платимо податки, а держава ігнорує наші інтереси. Чому влада не виконує свої функції, не турбується про людей, про розвиток країни? Що це за закони, коли фермерське господарство не можна передати дітям у спадок, а треба виставляти на аукціон? Три села в Липовецькому районі зникли, всюди закривають школи, лікарні, будинки культури… Зарплат і пенсій у селян немає, медицину вводять платну. Не розказуйте нам про Європу, а поверніть у село засоби виробництва, дайте людям можливість жити, працювати і заробляти! — висловив свою думку Володимир Михайлович Дишкант, досвідчений фермер з Липовецького району.