Попри численні звірства агресора, вбивства мирних жителів та зруйновані ворожими ракетами будинки, деякі із наших земляків і досі марять ідеями «русского миру». Саме для такої категорії громадян, Кримінальний кодекс України і було доповнено ст. 436-2 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників».

Так, за матеріалами СБУ перед судом постане проросійськи налаштована мешканка міста Вінниця, яка поширювала антиукраїнські наративи у соцмережі.

Оперативники спецслужби встановили, що жінка на власній сторінці у соціальній мережі розміщувала матеріали, що виправдовують тимчасову окупацію частини території України та заперечують збройну агресію рф проти України.

У своїх дописах і репостах вона відверто повторювала російські лозунги про те, що рф здійснює спеціальну військову операцію по захисту «російськомовного населення Донбасу», а збройні сили рф начебто «не вбивають мирне населення України і не бомблять українські міста».

Слідчими СБУ дії обвинуваченої кваліфіковані за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті.

За скоєне їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років, з конфіскацією майна або без такої.

Заходи із викриття та документування протиправної діяльності прихильниці російської агресії проводили оперативники та слідчі Управління СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.