Книга «Хата під стріхою» побачить світ уже зовсім скоро – видання готують до друку накладом 1000 примірників.

– Книжка буде крута, аналогів їй немає, і ніхто вже нічого подібного не зробить. Бо завдяки Богу і людям мені вдалося зібрати і зберегти свідчення того, чого вже ніколи не буде, — розповідає автор. — «Хата під стріхою» – це 20 років праці, які вилилися у 270 сторінок. Із тієї хати вийшов ти, в тій хаті народилась Україна. На час фотографування у 85 таких хатах ще проживали люди! Це не була ностальгія, скоріше – збіг обставин, який дав можливість усвідомити, зрозуміти глобальне значення вже зникаючої хати під стріхою для українців, для України, та й, насамперед, – для самого себе. За двадцять років пошуків знайшов близько 450 хат під стріхою! Багато це чи мало – не знаю, але відвідав близько 800 сіл. Більшість – у Вінницькій області. Пішки, на велосипеді, автобусом, з друзями на авто, на таксі, і, нарешті, власним авто.

Вони вже потрохи відживають своє, сором’язливо поступаються місцем новим маєткам. Або ж просто помирають, відходять у минуле навіки, як і спогади про наших бабусь і дідусів, котрі виглядали онуків, сидячи на призьбі. А разом із ними – цілий пласт нашої історії та традицій. Володимир розповідає, що перші хати під соломою сфотографував ще у 1996-98 роках.

– Я тоді якраз почав малювати, думав, що б це цікавого зробити? Проходив повз одну з таких хат і побачив, як несподівано з кущів виринає біла стіна, а на неї так гарно сонце падає! Згадав картини Левченка, Васильківського, Бігуненка, – вони усі такі хати малювали. І зробив власних 10 етюдів.

З легкої руки художника хатами під соломою раптом зацікавилися у столиці. Там гадали, що такого вже ніде в Україні немає, а Володимир Козюк за короткий час розшукав 50. І виявилося, що в Україні нікому й діла немає до тих хат. Коли роботи з «Хатою під стріхою» потрапили на форум та виставку найвищого світового рівня, а потім ще й були закуплені для Національного музею Китаю, зрозумів, що все це було недарма, вся та праця комусь потрібна. Це дало силу і віру в себе! А коли найавторитетніші люди у мистецтві з Піднебесної приїхали ще й сюди, Володимир Козюк зрозумів, що є справжній шанс для відродження української культури!

Майже у кожного з видатних художників нашої країни зустрічається «Хата під стріхою» на картинах. Починаючи від Тараса Шеченка. На сьогодні НСХУ налічує 4330 спілчан. У складі НСХУ — 79 народних художників, 109 заслужених діячів мистецтв України, 237 заслужених художників України, 41 лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка. Але такого масштабного проекту не зробив ніхто.