В Україні є такі купальні на Закарпатті. А далі на Захід – гарячі джерела, досліджені в Словаччині, Польщі та Угорщині. Причому, найефективніше вони використовувалися саме мадьярами. Майже всі угорці регулярно відвідують термальні купальні і чудово себе почувають.

Адже купальні, в основному, це цілі аквамістечка з водними масажерами та комплексом відкритих і закритих басейнів з температурою до 38 градусів за Цельсієм. І, звичайно, з готелем.

Подібний аквацентр у нас є в Косино, що недалеко від Берегова. Однак ціни українські вже часом обганяють угорські. Для прикладу – на сайті Косинського термального центру вказано, що двомісний номер у готелі коштує від 3600 грн. за добу. Вхід у аквазону на 3 години – 350 грн., на день – 750. Це без харчування і халатів з вайфаями та інших дрібних послуг.

Отже, на одну особу це задоволення в день потягне десь до 3600 грн. На сьогоднішній день – майже 88 євро. Дорогу поки що не чіпаємо. Тепер візьмемо чотиризірковий готель десь в маленькому містечку між Ньіредьхази та Дебрецен. За такий же номер з халатами, вайфаєм та сніданком і вечерею за смачним «шведським столом» ви заплатите від 45 до 50 євро. Зрозуміло, що готель – закрита територія з переходами між басейнами, рестораном, номерами. Аквазона входить у цю вартість і відкрита для вас з 6.00 до 20.00, з саунами, водяними масажами та винятково цілющими термальними водами.

Дорога до Чопа вартує однаково. А від Чопа до Дебрецена потягом ще плюс 12 євро в один бік. Ось і порахуйте. Але такі ціни угорські терми виставляють у міжсезоння. Акції починаються після Різдвяних свят. Десь аж до Дня святого Валентина. Можете самотужки – вирушайте. В чомусь сумніваєтесь – шукайте в Інтернеті посередника. Але це вже буде дорожче.

Звісно, можна і в Україні знайти щось дешевше. Втім, ціна-якість можуть розчарувати.

Анатолій Петраченко