Частина секретних документів, вилучених Федеральним бюро розслідувань з резиденції 45-го президента США Дональда Трампа в Мар-а-Лаґо, стосувалася таємних розвідувальних даних щодо Ірану і Китаю.

Про це з посиланням на поінформованих співрозмовників пише The Washington Post.

Один з документів, вилучених ФБР, описує ракетну програму Ірану, деякі інші -стосуються “дуже чутливої розвідувальної роботи”, пов’язаної з Китаєм.


Співрозмовники WP стверджують, що несанкціоноване розкриття інформації, що міститься в цих документах, створило б численні ризики: інформатори американської розвідки могли б опинитися під загрозою, а методи збору інформації – бути скомпрометовані. Крім того, це могло б спровокувати дії у відповідь з боку інших країн чи суперників США.

Секретні документи про Іран і Китай вважаються одними з найбільш сенситивних документів, вилучених ФБР під час розслідування щодо неналежного поводження Трампом і його помічниками із секретною інформацією та знищення офіційних даних.

Сам Трамп раніше не раз заперечував протиправні дії, пов'язані з документами, стверджуючи, що він розсекретив усі документи, що перебували чи перебувають у його розпорядженні.

Обшуки у Трампа відбулися на початку серпня. Це перший подібний прецедент в історії США. Згідно з протоколами суду, під час обшуку Федеральне бюро розслідувань вилучило понад 11 тисяч державних документів і фотографій.

Андрій Власенко