Тисячі угорців, зокрема вчителі та студенти, пройшли в неділю через Будапешт на знак протесту проти уряду, вимагаючи підвищення заробітної плати для вчителів та стримування інфляції.

Про це передає Reuters.

Протестувальники, рухаючись по мосту через Дунай, тримали плакати «Орбане, геть!», «Без учителів немає майбутнього!»

Учасники акції заявили, що уряд виплачує мізерні зарплати вчителям, тоді як інфляція в Угорщині у вересні перевищила 20% і продовжує зростати.

Як відомо, у неділю, 23 жовтня, країна відзначала річницю повстання 1956 року проти радянської влади. У цей день раніше Орбан заявив, що наступний рік буде пов’язаний з проблемами через війну в Україні.

«Війна на сході й економічна криза на заході…» – сказав він своїм прихильникам, вказавши на причини кризи, під час виступу в місті Залаегерсеґу. При цьому, за його словами, у ЄС спостерігається «фінансова криза й економічний спад».

«У 1956 році ми дізналися, що у важкі часи необхідна єдність… Ми збережемо економічну стабільність, у всіх буде робота, ми зможемо захистити схему стримування цін на енергоносії, і сім’ї не будуть залишені на самоті», – виголосив прем’єр.

Обмеження цін у рахунках за газ та електроенергію було ключовим елементом політики Орбана, але витрати на цю схему різко зросли через стрімке подорожчання енергоносіїв у світі. Уряд з 1 серпня був змушений скасувати верхню межу для домогосподарств з високим споживанням.

На початку жовтня форинт упав до рекордно низького рівня, що змусило центральний банк в екстреному порядку підвищити процентні ставки. Сподівання на те, що загравання перед російськими агресорами допоможе Орбану втриматись на посаді, схоже, було марним. Адже Угорщина через таку політику влади може опинитись за дверима ЄС. А сподіватись на фінансову допомогу від рашистів – це наступати на граблі 1956 року.

Протестні настрої серед угорців зростають. Певно, облуда спадає з очей і повертається реальна історична пам’ять.

Василь Головко