Ще в травні закінчились терміни  контрактів директора Вінницького онкодиспансеру Володимира Шамрая та керівника МСЕК Ігоря Костенка. Але В. Шамрай до цього часу залишався в.о.  Костенка звільнили одразу.

Ходять розмови, що всі ці місяці керівники закладів, які в народі через корупційні схеми охрестили «золотим дном», намагались «вирішити питання» продовження контракту. Чому їм це не вдалось?

Як розмірковують у коридорах влади, Шамрай веде бізнес із відомою родиною братів Ткачуків. Саме чотири представники родини Геннадія та Ігоря Ткачуків були депутатами Вінницької обласної (Людмила Станіславенко, дружина Ігоря Ткачука (УСГ), син Геннадія Ткачука Сергій (донедавна — ОПЗЖ) та сам Геннадій Ткачук (нардеп від БПП минулого скликання та донедавна депутат облради від УСГ) рад, донедавна депутат Вінницької міськради від УСГ Ігор Ткачук. Ігор та Геннадій до війни припинили депутатські повноваження від «Української статегії Гройсмана».


Ось з того часу, кажуть, і пробігла чорна кішка між ними та місцевою владою.

Ну і за Володимира Шамрая куми-депутати та партнери по бізнесу тепер вже не могли «замовити слово».

Подібна ситуація і по МСЕК, де буквально щомісяця виникали скандали про вимагання хабарів навіть у вже дійсних інвалідів та поранених воїнів.

І вже 24 жовтня на сайті Вінницької облради опублікували сенсаційні документи — розпорядження про звільнення керівника «Подільського регіонального центру онкології» Володимира Шамрая. Зараз його обов’язки виконує Ганна Слободянюк.

Подібне розпорядженя опубліковане і про призначення в.о. керівника МСЕК Юлії Даниленко. Попереднього директора Ігоря Костенка — звільнено в зв’язку з закінченням контракту.

Не секрет, що саме ці два медичних заклади Вінниччини десятиліттями вважалися найкорумпованішими.

Редакція не раз писала про ймовірні корупційні схеми, які впродовж десятиліть існували у Вінницькому онкодиспансері та МСЕК. Там взагалі більше 20 років існував так званий сімейний підряд батька та сина Власюків.

Про онкодиспансер досі повідомляють читачі, які там існують «негласні» такси за операції. Хоча держава компенсує усі витрати для онкохворих. Стала резонансною ситуація, коли тут виявили реалізацію за тіньовими схемами дороговартісних ліків, доставлених з росії та інших країн. Оплату за лікування хворих за експериментальними програмами. Хоча це мало відбуватись безкоштовно.

Підозру викликав і центр, який розміщений двері в двері з приватним закладом родини Шамраїв. А перед війною всю Вінниччину та Україну сколихнула ініціатива куми головного лікаря, депутатки Людмили Станіславенко та самого директора про передачу комунальної землі онкодиспансеру у приватну влас­ність під приватний центр, який дублював би послуги онкодиспансеру. Напевно, для замилювання очей там прописали ще декілька хоспісних палат... Громадськість повстала проти цього. Але більшість депутатів підтримала рішення про виділення землі, хоча з уточненнями — під комунальний хоспіс.

Володимир Шамрай разом з кумою Людмилою Станіславенко тоді були задоволені і дякували усім «небайдужим»...

І ось новина — директора онкоцентру Володимира Шамрая звільнено. Офіційно в розпорядженні голови облради вказано: звільнити Володимира Шамрая з посади виконувача обов’язків директора КНП «Подільський регіональний центр онкології» 24 жовтня 2022 року. Хоча, як повідомляють колеги з онкодиспансеру, колишній шеф ще минулого тижня речі з кабінету вивозив. У коридорах онкоцентру говорять, що причиною звільнення могла стати корупція у закладі. Інші ж вважають, що нікого за корупцію у нас ще не звільняли, і припускають, що це наслідок конфлікту у політичних колах: між партією «Українська стратегія Гройсмана» та колишніми її членами — родиною Ста­ніславенко-Ткачуків. Адже саме Станіславенко, кажуть в облраді, негласно курувала питанням онкодиспансеру.

Відомо, що контракт з облрадою у Володимира Шамрая закінчився ще у травні. З тих пір він був в.о. А вже після його звільнення — виконувачем обов’язків директора центру призначено медичного директора Ганну Слободянюк. Колеги та пацієнти розповідають, що Ганна Григорівна — людина нова, раніше працювала в ендокринологічному диспансері, зарекомендувала себе як професіонал та порядна жінка. Як буде далі — побачимо...

Нова в.о. тепер й в обласному МСЕК. Розпорядженням голови облради виконання обов’язків головного лікаря Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи покладено на Юлію Диниленко.

Наша газета повідомляла раніше, що Юлія Даниленко разом з Ігорем Костенком, якого звільнили, подавала свою кандидатуру на посаду головлікаря ще під час попереднього конкурсу. Її підтримав колектив, але комісія облради тоді проголосувала за Костенка, хоча у залі сиділи ветерани АТО, які вголос заявляли про корупцію у закладі.

Нині військовий медик у лавах ЗСУ Андрій Грачов тоді неодноразово наголошував, що з його поранених побратимів вимагали гроші за інвалідність. Ігор Костенко заявляв, що працює в правовому полі і не може вплинути на інших голів комісій. А про факти корупції порадив звертатися до правоохоронних органів.

Чи зміниться тут ситуація з появою нового керівника та хто ним стане — поки інтрига. Але у медичних колах на МСЕК уже «сватають» Людмилу Грабович, колишню директорку обласного департаменту охорони здоров’я.

А ось за онкодиспансер, як повідомляють громадські акти­вісти, поки йдуть «торги».

Наша редакція буде й надалі відслідковувати ситуацію у медзакладах Вінниччини. Бо, як нам повідомляють, у коридорах влади визрівають інші резонансні звільнення та призначення..

Каріна МАЄВСЬКА