Служба безпеки України має у своєму розпорядженні неспростовні докази, що колишній керівник Кримського главку СБУ полковник Олег Кулініч працював на РФ, доповідав у Москву інформацію, зокрема секретну, про ситуацію в Україні та в Службі.

В.о. голови СБУ Василь Малюк в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна заявив, що спецслужба робить великий наголос на самоочищенні своїх лав, особливо в умовах війни.

“Якщо не виявити цих щурів на борту, то всі наші подальші операції щодо ворога приречені на провал”, – зазначив він.

Говорячи про операцію з викриття та затримання Кулініча, в.о. голови СБУ зазначив, що він затримував цього “крота” особисто. Разом з тим, Малюк не став поки що розголошувати деталі, зазначивши, що триває слідство:  “Було проведено безпрецедентну філігранну розробку і подальшу реалізацію, здійснено агентурно-технічне проникнення до лав ФСБ.


Ми здобули всі файли, де він реально доповідав до Москви інформацію, зокрема секретну, про ситуацію в нашій країні, в Службі, як вони намагалися впливати на різні процеси".

В липні силовики затримали Кулініча.

Наступного дня Державне бюро розслідувань розкрило деталі спільної спецоперації, внаслідок якої було викрито і затримано зрадника.

Слідство встановило, що Кулініч співпрацював із представниками спецслужб РФ. Серед іншого, він передавав їм розвідувальну інформацію проти України. Зокрема, інформацію, що становить державну таємницю.

Також задокументовано участь фігуранта в діяльності злочинної організації, яка займалася розвідувальною та підривною діяльністю проти України. Дії угруповання завдавали шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці нашої держави.

Кулініча підозрюють за трьома статтями: ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинним співтовариством або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 1 ст. 111 (державна зрада). 1 ст. 111 (державна зрада); ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 114 (пособництво в передаванні або збиранні з метою передавання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам відомостей, що становлять державну таємницю).

Кулініч Олег Миколайович був призначений  начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим у жовтні 2020 року.

У березні 2022 року Зеленський звільнив його з цієї посади.

А тепер давайте подивимось його біографію, в також те, як професійного кегебіста - феесбешника рф могли допустити до вищого керівництва держави? Питання риторичне…

З 1989 по 1994 рік навчався у Вищій Школі КДБ СРСР і Академії ФСБ рф та проходив військову службу у Федеральній службі контррозвідки російської федерації.

Кар’єра:

У 1990-х роках працював в СБУ.

З початку 2000-х років був радником міністра палива та енергетики України, заступником державного секретаря Мінпаливенерго, керівником групи радників першого віце-прем'єр-міністра України.

У 2006-2007 роках був віцепрезидентом Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом».

У 2008-2009 роках очолював Державний комітет України з земельних ресурсів.

21 жовтня 2020 року призначений начальником ГУ СБУ в АР Крим. 2 березня 2022 року був звільнений з цієї посади.

Андрій Власенко