Російський дипломат Борис Бондарєв, який звільнився з постійного представництва росії при ООН в Женеві через повномасштабну війну рф, стверджує, що російський диктатор путін готовий з принципу пожертвувати і 20 мільйонами російських солдат заради того, щоб виграти війну з Україною і забезпечити таким чином своє політичне виживання.

У коментарі Sky News він сказав, що на його думку, “удача Путіна”, яка допомогла йому втриматися при владі 20 років, закінчилася.

– Він не розумний, йому просто пощастило. Тепер, я думаю, що його удача закінчилася, – сказав Бондарєв.

Описуючи рівень розпачу Путіна, дипломат у вигнанні заявив, що диктатор готовий побачити, як у ході конфлікту загине більше десятої частини населення країни. Причиною для цього він вважає той факт, що після поразки у війні Путіну доведеться пояснювати своїм елітам та населенню, чому це сталося, і у нього можуть виникнути проблеми із поясненням цього.

Але зазомбовані росіяни досі ще не зрозуміли, що ними маніпулюють, і що насправді війна була безпричинною. А ті зусилля, і матеріальні, і фізичні, які витратила росія на спробу окупації України були марними.

Після остаточного програшу рф у війні в країні може з’явитися опозиція, яка спробує повалити володимира путіна, або йому доведеться провести чистку серед підлеглих, щоб знайти тих, кого можна звинуватити у всіх проблемах.

– Буде період внутрішніх потрясінь… Ви не повинні сумніватися у цьому, він може пожертвувати 10 чи 20 мільйонами росіян лише для того, щоб виграти цю війну, просто щоб вирізати всіх українців, бо це питання принципу. Для нього це питання політичного виживання, – наголосив Бондарєв.

Дипломат у вигнанні додав, що треба розуміти, що якщо путін програє війну, це буде для нього кінцем.

Він закликав Захід бути послідовним у боротьбі з диктатором, оскільки поки він та його режим при владі в росії, загроза ядерної війни продовжить нависати над світом.

Бондарєв додав, що російський лідер використовує ядерну кнопку, щоб змусити інші країни робити те, що він хоче, що, за його словами, є “новим рівнем історії ядерної зброї” та “дуже небезпечним розвитком подій”.

Дипломат припустив, що оскільки “путін думає, що він уже веде Третю світову війну”, НАТО слід подумати про вступ у конфлікт, а також подвоїти зусилля у допомозі та передати українцям наступальну зброю, ракети більшої дальності та літаки.

Коментуючи надії на те, що президент Китаю Сі Цзіньпін допоможе знизити напруженість у відносинах із кремлем, він висловив сумніви щодо такої можливості.

– Проблема в тому, що Китай не дуже зацікавлений у поразці путіна, особливо з боку українців та мешканців Заходу. Тому що зараз путін привертає до себе багато уваги з боку США, уваги, яку вони натомість переорієнтують на Китай, – сказав Бондарєв.

Василь Головко