Дуже непокояться вінничани, щоб територія заповідного куточка поблизу лісу не відійшла у приватну власність місцевим багатіям, як це вже трапилося з територією колишнього піонерського табору поблизу. Найбільше насторожує всіх підозріла тиша і спокій, з котрим санаторій поволі перетворюється на пристанище безхатьків. Та це лише на перший погляд.

У справі банкрутства санаторію вже відбулося 17 судових засідань, змінилося 3 судді і 3 арбітражних керуючих. Повним ходом відбувається санація, майно вивезене і навіть хтось дуже хитрий і зацікавлений придумав перепрофілювання на базі свердловини у підприємство по розливу води. На 18 лютого вже призначене судове засідання, на котрому може відбутись ліквідація і продаж якомусь інвестору артезіанської свердловини.

Прокуратура відмовилася контролювати справу санаторію, міська рада, котра заявляла про свою готовність забрати цю землю у комунальну власність, поки що чекає рішення судів і в бюджеті на 2018 рік коштів на цю територію жодних не передбачено. А громада переконана, що на їхніх очах відбувається цинічне знищення санаторію і нахабна крадіжка землі. Так розповіли у редакції небайдужі мешканці, котрі живуть поблизу. Навіть приносили список 14 людей, котрі вже встигли поділити землю санаторію…

Колись санаторій лікував дітей з серцево-судинними та захворюваннями дихальної системи. Свіже повітря, озера, катамарани, багато дітей, процедури, ліс, смачна їжа… Про все це й досі згадують ті, кому довелося там оздоровлюватися.

Нині чотири гектари у курортній зоні міста заростають чагарниками, корпуси розвалюються, каруселі іржавіють.

Між тим арбітражний керуючий Денис Оверчук переконує, що жоден з об’єктів на території санаторію не може бути проданий без рішення суду.

– Санаторій належить “Укрпрофоздоровниці”, а будівлі були передані фонду Держмайна України. Міська рада ще не прийняла ці приміщення на баланс, – розповідає він. – Артезіанська свердловина й справді є на території санаторію, але майнових прав на неї поки що ніхто не має. Ліквідаційна процедура не відкрита. Все стане зрозуміліше після чергового судового засідання. Те ж з територією. Так, земля перебуває в оренді. Щоб її поділити, то вона має відійти або до міської ради або до Держгеокадастру.

Та вінничани потерпають, аби не було пізно рятувати дорогоцінну землю. Тому пообіцяли пильно стежити за всім, що відбувається.