Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що Президент Росії Володимир Путін чекає на зиму і настання холодів, аби зрозуміти, чи не змінять вони позицію Європи у підтримці України.

ISW прогнозує, що Росія продовжуватиме проводити звичайні військові операції до 2023 року, а не перейде до застосування тактичної ядерної зброї або зменшить свої цілі, намагаючись досягти конкретних результатів.

Путін, швидше за все, намагатиметься продовжити звичайні військові операції в Україні з метою утримання нині окупованих територій, завоювання нових позицій та створення умов для краху західної підтримки України, який, як він очікує, відбудеться цієї зими.

Як зазначають військові аналітики, Путін навряд чи піде на ескалацію до застосування тактичної ядерної зброї, якщо тільки раптовий крах російської армії не призведе до неконтрольованого просування українських військ по всій території воєнних дій.

Така ситуація можлива, але малоймовірна – зазначають в ISW.

Крім того, за прогнозами, малоймовірно, що Путін буде прагнути прямого військового конфлікту з НАТО.

За даними ISW, поєднання щойно завершеної часткової мобілізації резерву та щорічного призовного циклу, створює ще дві ймовірні хвилі російських військ, які воюватимуть в Україні – одна з них поповнить ряди загарбників протягом наступних кількох тижнів, а інша почне вливатися навесні 2023 року.

Андрій Власенко