В одній із зон Вінниччини представник смотрящого запропонував зеку добровільно-примусово приймати участь у шахрайській схемі обдурювання людей відомими дзвінками з банку чи про «лихо», яке спіткало рідних.

Той відмовився. І тоді на зоні розпочалось вже у позбавленого волі зека пекло. Його катували і змусили платити щомісяця «відпускні». Тільки вдумайтесь  – щомісяця по 20000 грн.

Що було далі – коментує пресслужба Вінницької обласної прокуратури:

Прокурором обласної прокуратури до суду передано обвинувальний акт стосовно чоловіка, який обвинувачується у вимаганні чужого майна, з погрозою насильства над потерпілим, вчиненому в умовах воєнного стану

Прокурором Вінницької обласної прокуратури до суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні, стосовно чоловіка, який обвинувачується у вимаганні чужого майна, з погрозою насильства над потерпілим, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 189 КК України ).

Досудовим слідством установлено, що у березні-квітні 2022 року обвинувачений, відбуваючи покарання в одній із виправних установ Вінниччини, за попередньою змовою із іншим ув’язненим, погрожуючи застосуванням фізичного насильства вимагали грошові кошти у чоловіка, який також відбував покарання у цьому закладі.

Реалізуючи спільний умисел, висунули потерпілому вимогу про необхідність передачі їм грошових коштів у сумі 20 тис. грн щомісячно за те, що він відмовляється вчиняти шахрайські дії, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки та подальшої передачі їм частини грошових коштів отриманих від злочинної діяльності.

Потерпілий, сприймаючи реально погрози, попросив свою дружину перерахувати грошові кошти в сумі, яка є в неї в наявності на банківський картковий рахунок, який йому надали зловмисники. Що вона і зробила.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованого злочину перед судом обвинуваченому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

В прокуратурі не називають закладу, де стався цей інцидент. Але, за нашими джерелами, мова йде про Стрижавську колонію.

Андрій Власенко