Більшу загрозу найманці становлять для Молдови

Адже напередодні поширювалась інформація, що кремлівська злочинна верхівка намагається усунути від влади проєвропейського президента Молдови Майю Санду. І робить це руками проросійської партії «Шор», до якої причетний експрезидент Додон.

Тому саме зараз на політичному горизонті Молдови об’явився впливовий у республіці олігарх-втікач Плахотнюк, який грає на боці проросійських сил. Свого часу, після приходу до влади Санду, він втікав із Молдови через територію Вінниччини, що викликало резонансний скандал навколо експрезидента України.


Перша спроба російських провокацій у ПМР з гранатометами і якимись умовними диверсантами успіху серед місцевих не мала. Тому, очевидно, кремль готує чергову кампанію з метою захоплення впливу на політичну верхівку Молдови саме через ПМР.

«У Придні­стров'ї розпочалися мітинги на тлі підвищення тарифів. Цілком можливо, що туди перекинули працівників ФСБ, ймовірно й найманців ПВК «Вагнер», для того, щоб здійснювати вогневу підтримку дій провокаторів. Отже, це все спрямовано проти Молдови. Це в жодному разі не спрямовано проти України. У нас достатньо військ, у нас укріплений кордон з Молдовою, зокрема з Придністров'ям», — зазначив Жданов.

Експерт нагадав, що окупанти не пішли з боку Придністров'я, коли була загроза висадки десанту. За його словами, росіяни могли атакувати з Придністров'я, якщо основне угруповання російських військ дісталося б до Одеси.

Жданов додав, що в ПМР перебуває до 3 тисяч військових, але кадрових російських військових дуже мало.

Нагадаємо, що 27 червня президент Молдови Майя Санду заявила, що влада Молдови робить все можливе, аби стримувати Придністров'я від створення загрози для миру і безпеки України. За словами Санду, компетентні органи Молдови стежать за ситуацією, і якщо щось буде викликати занепокоєння, це буде обговорюватися і будуть вживатися заходи, а також про це буде доноситися інформація до Києва.

Разом з тим українська розвідка повідомляє, що в так званій «ПМР» чоловіків постійно агітують підписувати контракти зі збройними силами росії. На підприємствах проводяться спеціальні збори, а в центрах зайнятості безробітним у першу чергу пропонують вступати до лав російської армії.

Однак і раніше, і після оголошення мобілізації у росії населення Придністров'я відмовлялося підписувати контракти з армією рф, а в «оперативній групі військ» спостерігається масове дезертирство.

Аби взяти ситуацію під контроль і створити ще одну «гарячу точку» на мапі Європи поряд з кордоном України, в ПМР усіма шляхами стягуються «вагнерівці» та ФСБешники. І якщо зараз реальної загрози для нас вони не створюють, то після встановлення контролю над армією ПМР їхньою наступною ціллю після Молдови стане Україна.

Анатолій Петраченко