Змагання все-таки відбулися! Попри затримку через повітряну тривогу, тимчасове відключення електрики та затемнення сонця. Гуртківці молодшого і середнього шкільного віку витримали все та збагатились новими знаннями!

Зупинка квесту «На шляху до перемоги!» познайомила з історією українського війська, від козаків до сучасності. Розповіли школярам і про волонтерський рух. На «Юннатівському привалі» мова йшла про орієнтування на місцевості, сезонні зміни у природі. «Нотатки натураліста» додали цікавих знань із біології та природознавства.

Одну із зупинок провели в укритті. Психолог розповідав, як заспокоїтись під час війни; як допомагати один одному і чим можна займатися в укритті.


Альона Вуглицька, заввідділом декоративного квітництва та ужитково-прикладного мистецтва обласної станції юннатів, на зупинці «Привітна оселя» нагадала дітям про народні звичаї і традиції, розповіла про національну кухню і побут. Школярі грали у традиційні народні ігри та пробували себе у скоромовках, які колись дуже полюбляли українські дітки.

— Мені особливо запам’яталася зупинка «Привітна оселя». Там  я дізналася, що на традиційному різдвяному українському столі має бути 12 страв, —  поділилася дев’ятирічна  Дарія Бондар.

Команди «Райські яблучка», «Незламні» і «Подоляночки» відмінно відпрацювали на всіх зупинках. Тому вперше в історії проведення гри «Паросток»  усі три гурти назбирали максимальну кількість умовної ековалюти і були відзначені нагородами.

- У попередні чотири роки команда Вінниччини незмінно посідала І місце на Всеукраїнському етапі гри «Паросток». Ми складаємо літопис гри, додаємо сценарій проведення зупинок, формуємо відео. Це оцінює журі на всеукраїнському рівні. Нинішня обласна гра відрізняється тим, що її стартовий етап пройшов в укритті, — розповіла  культорганізаторка Валентина Мельник.

Ірина ЗОНОВА