У Олександра позивний Чемпіон. Він — полковник спец­військ. Більше нічого сказати не можу. Хоча в реальному житті він дійсно чемпіон світу. Його дружина — до війни успішна бізнесмен. Власниця турагенcтва і автопарку туристичних автобусів, мийок і магазинів у тому ж Бахмуті. І все це вона здобула ще до одруження з Олександром. У них були перші шлюби. І є діти від них. Але вже встигли разом побудувати своє гніздо і дім за містом. Мали і квартиру. Весілля було, як і у всіх — з ріками «Артемівського» шампанського.

– Бо ж як без нього — у нас же завод цього легендарного вина — жартує Олеся. Хто не знає, Бахмут — це колишній Артемівськ.

Олеся з гордістю розповідає про своє місто. Успішні промислові гіганти. Стратегічні підприємства. І опускає очі, щоб витерти сльози, бо там уже майже нічого не залишилось. Ворог гатить, як навіжений, і мститься за невдачі.


Бахмут — найгарячіша точка України. Ну хто цього не знає?! Тут пуп цієї війни і заболяне самолюбство путлера. Бо ж вже 8 місяців не можуть взяти це легендарне місто. Його боронять леви! А на них суне, здається, нескінченна лавина зібраних з усіх усюд елітних підрозділів. І зеків армії «Вагнера» на нульовці. Там вже полягло таких 8000. Земля встелена штабелями трупів. А вони все наступають і наступають. Кухар Путіна і командуючий цією приватною армією дав слово фюреру взяти за будь-яку ціну колишній Артемівськ до 15 жовтня. Позвозив з усієї Росії зеків. І що? Яке сьогодні число?

Олеся виїздила з міста з мамою, бабусею та 9-річною донькою на бусику ще зранку 24 лютого.

– Вела за собою 10 автобусів власного турагентства, загружених земляками-біженцями. Підбирали всіх… Але не могла довго крутити руль… Бо була на 9-му місяці вагітності, і до пологів був тиждень…

Чоловік вже був на бойовому посту і боронив Україну. Тому ми їхали самі. Прощались, як востаннє… бо хто знає. Донечка, яка мала народитись, бу­ла піз­ньою дитиною, першою спіль­ною у нас із Сашею Тому я не могла втратити її ні за що на світі.

І ось довгоочікуваний Дніпро. Ми поткнулись найняти квартиру… І знаєте, скільки з нас здерли, ді­знавшись, що ми із Донеччини? 2000 за добу… Тобто 60000 за місяць.

Я вже не мала сил закликати до совісті… Тільки б до подушки. Другий «сюрприз» чекав наших во­діїв, які дві доби не спали і вивозили з-під об­стрілів людей. Вони не мали куди поставити автобуси, тому заїхали у двір, де ми наймали квартири.

– Дивіться, ухилянти, позвали до себе цього путіна, а тепер ховаються від війни… Треба сповістити СБУ, — кричав якийсь дебелий місцевий житель… Я пам’ятаю ще, як вибігла… Щоб ви розуміли, в біль­шості з цих водіїв вже або будинки розбомбили, або й рідних із ними… І саме на прохання наших правоохоронців вони валились з ніг, але рятували людей.

Далі був інший «сюрприз». Мені був припис народжувати під особливим наглядом лікарів. Ну, в обласній лікарні, щоб ви розуміли. Але там місць не було… А у звичайних — у бомбосховищі… Раптом що — ніякої реанімації і допомоги… Вирішила не ризикувати.

У приватному Центрі матері і дитини я народжувала не у бомбосховищі. Але те, що мій чоловік щохвилини ризикує і тримає фронт — щоб ці лікарі не виявились в моїй шкурі і щоб могли на пологах заробляти – нікого не розчулило. За мої пологи я заплатила 3500 у.о. без всяких знижок.

Зрозуміло, що потім знайшлись чоловікові побратими, їхні рідні. Але й досі я оплачую за найм квартири 800 у.о.

Тому, закликаю, не судіть однобоко. Є і серед біженців ще ті екземпляри «вати»… Але є і жлоби серед тих, хто їх приймає…

Знаєте, була у моєї мами подруга Ніна. Вона наша сусідка. Я знала її з дитинства. Тому мама щоразу, як їхали евакуаційні машини до Бахмута, все просила знайти і забрати тітку Ніну.

Знаходили, а вона все від­мовлялась. Мовляв, майно… Навіть чоловік своїх підлеглих посилав допомогти тітці цій зібратись. Та тільки мамина подруга виявилась «ждун­кою»… Ще одну знайому агітувала нікуди не їхати, бо як прийдуть «наші», буде вона в «ДНР» і матиме дві пенсії — від України і рф. А там таке є! І тому треба про це подумати нам. Бо саме таких «ждунів» дій­сно чимало на Донбасі.

— У нас там пекло, — продовжує Олександр, який вирвався на три дні, щоб охрестити донечку Алісу. — Чому так назвали? Бо хочемо дива — красивого і швидкого, в яке перетвориться наше життя після перемоги.

Сказавши «до побачення» цій прекрасній подружній парі, я поставила за мету розповісти про цих героїв вже з прізвищами та іменами після перемоги. Якщо доживу. Бо Олександр поїхав продовжувати боронити Україну в найгарячішій точці України, де він вже 9 місяців, а місто Бахмут – руїна.

Олеся продовжує евакуйовувати зі своїм волонтерським центром українців із найнебезпечніших точок і навідріз відмовилася виїхати закордон. Хоча донечці ще й року немає.

...Ми так уміємо розповідати про біженців, які погані та невдячні деякі із них.. А ми які? Судячи із фактів, названих цими реальними людьми?

Тетяна Редько