Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Ці заклади мають заборгованість по виплаті заробітної плати своїм працівникам. А саме:

  • КНП «Барська міська лікарня»;
  • КНП «Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради»;
  • КНП «Мурованокуриловецька ЦРЛ»;
  • КНП «Турбівська селищна лікарня»;
  • КНП «Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр Вінницької обласної Ради»;
  • КНП «ЦПМСД Бабчинецької селищної ради».


Ще на початку року для таких лікарень в Україні НСЗУ запровадила пакет дофінансування - «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги». Він є лише тимчасовим механізмом підтримки медзакладів, аби вони могли покращити свій менеджмент та впровадити антикризові заходи.

Нещодавно, заступник міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко наголосив, що у війну держава не в змозі постійно перерозподіляти фінансовий ресурс на підтримку закладів  охорони здоров’я, які не мають достатнього адміністративного менеджменту. Він зауважив, що кожна лікарня мала більш ніж достатньо часу, аби розробити плани фінансового розвитку та втілити їх в життя. Натомість багато з них обрали інший шлях – не ухвалювати жодних рішень та розраховували, що й надалі всі їхні підвищені витрати будуть фінансуватися з державного бюджету.

Одна з основних причин, чому медичний заклад залишається боржником, — це невідповідність між потребами населення у медичній допомозі та штатом лікарні. У деяких медзакладах на два лікарі в день припадає в кращому випадку один пацієнт. При цьому такі лікарні щомісяця просять у держави по кілька мільйонів гривень дофінансування.

- Ми готові допомагати лікарням обладнанням, аби вони мали можливість законтрактуватися на додаткові пакети НСЗУ та розвивати послуги, які затребувані у населення. Одночасно маємо працювати з тими, хто готовий робити конкретні кроки для покращення фінансового становища закладу, а не просто розпорошувати кошти в нікуди, — акцентував заступник міністра охорони здоров’я.

Нещодавно Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко дав доручення терміново провести робочі зустрічі з власниками та керівниками лікарень-боржників. Адже попереду у охорони здоров’я дуже не простий 2023 рік і розпорошення бюджетних коштів, коли в країні війна, не припустимо.

Тому, керівництво департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА та перша заступниця Начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна розпочали робочі зустрічі із керівниками таких закладів та представниками їх громад.

Уже зустрілися із представниками 5 закладів, сьогодні відбудеться зустріч із керівництвом ендокринологічного центру.

- Ми володіємо ситуацією по кожному медичному закладі. Їхніми власниками є громади в яких вони розташовані, чи обласна Рада. Тому важливо над вирішенням цього питання працювати спільно. Ми спілкуємося з керівниками, аби зрозуміти чи готові вони розвиватися і чим ми можемо їм допомогти. Хочу зазначити, що заклади суттєво скоротили витрати на закупівлю ліків та витратних матеріалів, оскільки більшість з них заходить у якості гуманітарної допомоги. Вимога сьогодення до керівництва закладу - якісний менеджмент. Кожний керівник має зрозуміти як він може покращити життєдіяльність своєї лікарні, й забезпечити гідною заробітною платою своїх фахівців, - зауважила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

До кінця цього тижня кожна лікарня-боржник має підготувати не лише чіткий план виходу із фінансової кризи, а й план подальшого розвитку закладу та представити його на розгляд Міністерства охорони здоров’я.

За інформацією МОЗ, держава на додаткове фінансування лікарень-боржників витратила з початку року 837 мільйонів гривень.