Управління Пенсійного фонду України не зарахувало до пенсії вінничанина Олександра Нємого дев’ять з половиною років роботи. Через це він отримував щомісяця 1300 гривень. Для того, щоб оскаржити рішення, чоловік звернувся до адвоката.

Вінницький міський суд визнав дії Пенсійного фонду України неправомірними та зобов’язав здійснити перерахунок пенсії. Кажуть, що це унікальний випадок, бо виграти таку справу досить важко.

15 червня 1982 року позивач був прийнятий на роботу у «Вінницьке міжрайонне ремонтно-будівельне управління (МРБУ) побуту» на посаду техніка-кошторисника, після того був майстром. Втім, 1991 року чоловік був звільнений і переведений у Вінницьку асоціацію «Облрембудпобут». Про роботу у МРБУ було внесено відповідні записи до трудової книжки, однак запис про звільнення з роботи не завірено печаткою підприємства, – розповідає суть справи Олександр Мазур, безкоштовний адвокат Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. – Інші документи, що підтверджують період роботи на вищевказаних посадах, теж відсутні. Позивач не міг отримати підтвердження своєї роботи в Вінницькому МРБУ у зв’язку з його ліквідацією і в організаціях-правонаступниках цього підприємства у зв’язку з їх відсутністю; так само не було будь-якої інформації в органах державної статистики. Через це управління Пенсійного фонду Вінниці відмовило чоловікові у зарахуванні періоду роботи у МРБУ з 15.06.1982 р. по 28.12.1991 р. до страхового стажу та розрахувало пенсію без врахування вказаного періоду роботи. Разом із клієнтом ми подали позовну заяву до Вінницького міського суду з вимогами про визнання дій УПФУ неправомірними в частині відмови у зарахуванні відповідного трудового стажу та про зобов’язання УПФУ врахувати відповідний період роботи у страховий стаж і здійснити перерахунок його пенсії. 23 жовтня 2017 року наші позовні вимоги були задоволені в повному обсязі. Звичайно ми надіялись на виграш справи, інакше б не звертались до суду. Вдалось виграти завдяки правильно обраній правовій позиції у справі та наданні суду достатньо доказів на підтвердження неправомірності відмови УПФУ.

– Пенсійний фонд не збирається подавати апеляцію?

– Не погодившись із даним судовим рішенням, УПФУ у м. Вінниця подало апеляційну скаргу на нього. Втім, Апеляційний адміністративний суд у Вінницькій області відмовив у задоволенні апеляційної скарги. А рішенні суду першої інстанції залишилось без змін.

Чи багато нині звернень щодо невірного перерахунку пенсії? Якщо так, то скільки приблизно у вас таких справ було? Скільки з них виграли?

– Виходячи зі своєї практики, аналогічних звернень доволі багато на сьогодні. У таких справах найважче зібрати докази на підтвердження того факту, що особа дійсно працювала у певний період часу на певному підприємстві, оскільки здебільшого із плином часу такі підприємства вже не працюють і їхня документація відсутня. Проте наша історія — приклад того, що справедливості таки можна добитись.