Ось зміст цієї заяви, розміщеної на їхньому сайті:

– Нова провокація вінницьких чиновників. Комісія при обласній раді розпалює релігійне протистояння на Вінниччині.

2 листопада 2022 року відбулось засідання постійної комісії Вінницької обласної ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту під головуванням Наталії Замкової.

На офіційному сайті ради повідомляється наступне: Члени комісії розглянули звернення депутатів обласної Ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією прийняти закон про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України.

Нагадуємо членам комісії, що найбільша релігійна організація Вінницької області та України має назву «Українська Православна Церква». Надалі просимо писати найменування правильно і не вигадувати чогось зайвого від себе.


Священнослужителі та віряни Української Православної Церкви у Вінницькій області є громадянами України, абсолютна більшість з них народилась на цій землі і всі вони люблять свою Батьківщину. Священнослужителі і віряни УПЦ масово допомагають нашим військовим ЗСУ, а також надають прихисток і допомогу усім постраждалим від агресії Росії. Парафіяни УПЦ на Вінниччині служать у лавах Збройних Сил України, захищаючи нашу країну від ворога. Велика кількість вірян УПЦ працюють у різних сферах і закладах області, допомагаючи своїй країні вистояти під час війни. Ці люди сплачують податки, підтримують економіку країни та області зокрема, проводять активне соціальне служіння, а найголовніше — моляться за весь український багатостраждальний народ і настання миру в Україні. Багато вірян УПЦ свідомо залишаються в Україні під час війни, тому що люблять свою рідну землю і бачать своє майбутнє і майбутнє своїх дітей саме тут.

Більшість членів комісії (всього 11), ймовірно, свідомо наводять наклеп на вірних УПЦ. «Свою позицію депутати пояснюють тим, що УПЦ МП ідеологічно обґрунтовує та підтримує війну, а також виправдовує військові злочини, які скоює росія на території України.» — йдеться у повідомленні на сайті обласної ради. Напевне увесь світ вже бачив, що Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій засудив агресію Росії та дії президента Путіна ще в перший день війни, а окремі депутати — члени вищеназваної комісії Вінницької обласної ради, ймовірно, про це не чули. Також і керуючий Вінницькою єпархією митрополит Варсонофій разом з усіма священиками засудили агресію Росії проти України. Жодних «ідеологічно обґрунтовує» не було. Невже на 10-й місяць повномасштабної війни про це не знають депутати, які приймали рішення на комісії ?

Якщо хтось з вірян чи служителів Української Православної Церкви має антиукраїнську позицію чи порушує закони України — несе особисту відповідальність за свої вчинки і порушення. Офіційна позиція Церква виголошується в рішеннях Священного Синоду чи Собору (Постанова Собору Української Православної Церкви від 27 травня 2022 року, на якому прийнято новий Статут). Також цей принцип стосується і єпархій. Вінницька єпархія, як і вся УПЦ, вже неодноразово наголошувала на своїй офіційній позиції.

Українська Православна Церква є найбільшою релігійною організацією Вінницької області. За своєю кількістю майже у 2 рази перевищує кількість інших разом узятих релігійних організацій.

Як громадяни і жителі України, просимо депутатів Вінницької обласної ради не розпалювати релігійну ворожнечу під час війни, підіграючи ворогу в такий важкий для країни час. Закликаємо дотримуватись Конституції України, яка гарантує вільне віросповідання усім громадянам. Сьогодні усі разом повинні працювати на перемогу України.

Продовжуємо молитись за наших військових і увесь багатостраждальний український народ!

Тепервід редакції - просте запитання - а якби і Вінниччину окупувала ця рашистська наволоч - з ким би був цей патріархат?

І чого ця церква не послухалась Вселенського Патріарха, а пішла з РПЦ в розкол?

Коли було з волі Вселенського Патріарха ліквідовано всі попередні об’єднання православних і запропоновано створити єдину  собор Українську церкву?  Чому верхівка цієї церкви ослухалась і прийняла волю Кіріла, відкрито ставши на його бік?

Засудити щось - не означає  зробити реальні зміни. Бо чому тоді викриті посібники ворога не засуджуються цією церквою і не відлучаються від неї?

Згідно всіх канонів, церква ця, якщо навіть вийшла з підпорядкування РПЦ, має офіційно і канонічно засвідчити свій статус.

Бо поки що навіть новий статут цього не засвідчує.

В МП є конструктивне крило. Воно закликає до об’єднання з ПЦУ.

Але є і махрове - його мета - за допомогою агентури Кремля зберегти вплив РПЦ на віруючих і далі зомбувати їх, щоб використовувати як п’яту колону шатунів.

Тому патріотичні маси цієї церкви мають це зрозуміти і переступити через догми «істінних», проклинання

Інших за надумані «розколи»… і вступити в перемовини з ПЦУ та об’єднатись, щоб створити дійсно незалежну українську церкву. Яка визнає Україну як незалежну державу!

От і все. А крило прихильників РПЦ нехай йде за рускім корабльом!

Потрібно сказати, що це рішення викликало шквал обговорень. Ось деякі із них:

Скільки української крові потрібно було пролити, аби вінницькі "політики" дозріли для заборони Церкви Московського Патріархату! Згадую свою участь у комісії Вінницької облдержадміністрації по підготовці Дня Незалежності України у 2018 році, де заступник голови ОДА вельмишановний пан Івасюк оголосив, що подія почнеться о 9 ранку із молебня у соборі Московського Патріархату. Я запротестував. Івасюк відповів, що голова ОДА належить до тієї конфесії. Я наголосив, що то особиста справа голови, а розпочинати День Незалежності варто у церкві Київського Патріархату, або зовсім не у церкві. Через декілька днів ОДА оприлюднила план відзначення свята, але без вже без церковного молебня. Я, як, завжди біг "попереду паровоза". На подібні комісії у ОДА мене більше не кликали. Наступного року Україна отримала Томос. Стільки крові та руйнувань було потрібно, аби вони усвідомили.

В’ячеслав Березовський

Навіщо розпалювати релігійну ворожнечу???? Ніхто не підтримує війну та не виправдовує злочини!!! Навіщо у такий час розділяти людей за їх конфесіями? Це навпаки роз'єднує наших громадян, а не об'єднує. Кожна людина згідно прав людини,  згідно нашої Конституції має вільне віросповідання. Чи щось змінилося в Конституції?

Леді Ен

Накінець то! Якщо вже наші дужжже"оперативні"чиновники взялись за цю справу, то вважаймо - справа московської секти-повний"швах"!Але не радіймо завчасно,бо на одну бюрократію обов'язково буде інша:безкінечні суди за поданням московських попів. ...Ех,а сусідка-Литва одним махом викинула московське попівське лайно, та так, що воно і не гавкнуло! І нам так треба.

Василь Максимов

Андрій Власенко